Det var Cloudy Bay som var først ute som kvalitetslokomotiv for Sauvignon Blanc fra Marlborough. Men nå har mange andre kommet etter. Foto: Geir Salvesen

Vår og vekst i glasset med NZ-Sauvignon Blanc

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017, Marlborough, New Zealand.

Mange har et elsk/hat-forhold til Sauvignon Blanc. For noen – spesielt for dem som liker modne, søtere vinstiler – er noen av de grønne elementene i Sauvignon Blanc – heretter forkortet til SB – knapt til å holde ut. En ting er at SB kan dufte av hvite vårblomster, konvaller, stikkelsbær og gress. Men noen av de spisse, grønne aromaene – slik som i grønn paprika – har mange større problemer med. Det er først i de siste årene at man har greid å identifisere noen av de grønne, vegetale aromaene i noen druetyper, også i røde druetyper. Og felles for dem er at de tilhører «Bordeaux-familien». Det er mye av det i Cabernet Sauvignon, Carmenère, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc…

Her er det en god nettartikkel om dette:

De grønne aromaene tilhører en gruppe som blir kalt methoxypyrazine – populært forkortet til pyraziner. De kan minne om stilklukt til tomatplanter, umoden paprika og muligens kattepiss, hvis det er spesielt stramt. Det pussige er at to viner med likt pyrazin-innhold ikke trenger å lukte like stramt og vegetalt. Vinmakerne kan endre på dette ved beskjæring og bladfjerning.

Det var Cloudy Bay som var først ute som kvalitetslokomotiv for Sauvignon Blanc fra Marlborough. Men nå har mange andre kommet etter. Foto: Geir Salvesen

Også noen New Zealand-viner har mer intenst pyrazinpreg enn andre. Men ukens vin derfra ligger litt mer i den avslepne gaten. Den kommer fra Marlborough på sørøya – som er blitt hovedsenteret for krisp SB fra dette flotte landet så langt unna Norge som man nesten kan komme.

Pussig å tenke på at de første vinstokkene ble plantet så sent som i 1979 og SB er nå blitt den mestplantede vinstokken i landet.

Er det en forskjell på nordøya og sørøya? Ja, det er det.

Nordøya: Varmere klima gir mer modne og rike vinstiler med melon og steinfrukt som hovedelementer.

Sørøya: Kjøligere klima og vekstforhold gir høyere syre, mer friskhet, grønnere elementer. Men også slike duftelementer som man ikke skulle forvente seg: Tropiske elementer med litt syrlig tropefrukt, pasjonsfrukt, f. eks, i tillegg til stikkelsbær og gress og vegetale innslag.

1498501 Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2017
Marlborough, New Zealand
Kr 174,90,
Karakter: 5+, Poeng: 85.
Importør: Treasure Wine Estates Norway

Litt tropisk på duft, kald kiwi, så kommer det en mer syrestram, fransk tolkning av Sauvignon Blanc-druen. Veldig pen vin, det, litt Sancerre-stil med litchi i tillegg. Syrlig ananas. 8 g naturlig syre gir aromatisk spenst og lengde. Middels fyldig. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, aperitif. Basisutvalget.