Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

Vinmonopolet satser på Loire og Champagne i novembernyhetene. Bestillingsutvalget stappet av godsaker.

Del på Facebook

Det er litt for enhver smak i Vinmonopolets novemberslipp. Satsing på hvite Chenin Blanc-viner fra Loiredalen i Frankrike trekker opp. Ellers er det et basisslipp          på det jevne. I bestillingsutvalget er det enorme mengder med gode viner. Og masse bra Pinot Noir. Her følger de mest spennende nyheter i slippet.

 

Vinmonopolet satser på terroirdrevne viner i sitt novemberslipp, og det kan jo ikke gå helt galt. I hvert fall ikke når ett av satsingsområdene er tre hvitvinsstiler fra Loire, laget på Chenin Blanc-druen. Det er en drue som sørafrikanerne har fått veldig fint til. Men originalene kommer herfra, i Loire-dalen. Mens de sørafrikanske variantene har et svulmende mineralpreg, i beste fall, er det mer friskhet og syre i Loirevinene.

Polet prøver å være opplæringsmessig orientert ved å gi tre forskjellige uttrykk for disse flotte vinstilene og har greid å finne to varianter fra hvert område som tydelig forteller om forskjellene.

Saumur: Friske, mineralske og relativt lette viner som ikke er for lette.

Anjou: Mer fylde og smakskrutt.

Savennières: Mye trøkk, ofte mye fat og høyere alkohol. Litt på linje med sentralburgundere i stil.

 

Områder som Saumur og Nantes er blitt liggende litt i bakevjen av det franske vineventyret, med satsing på Chenin Blanc. I nærheten kommer også Muscadet-vinene, som heller ikke har så mye salgsmessig pondus etter at området satset på Melon de Bourgogne-druen, mens Bourgogne heller satset på Chardonnay. Noe som viste seg å være ganske så lurt. 

Hvorfor kommer så disse hvitvinene nå når vinteren setter inn? Vinmonopolet kan vise til en kraftig vekst på hvitvinssiden også utenfor de tradisjonelle Chablis-sonene på Oslo og i Bærum. Derfor har Vinmonopolet nå delt opp sortimentet i utsalgene i to hovedkategorier: Lyst og lett, og mørkt og kraftig. Les: Tørre hvitviner. Og kraftige rødviner.

Der det selges veldig mye hvitviner, skal det gis ekstra hvite varianter. Eksempelvis vil polutsalg som har overveldende rødvinssalg, bare få tre av de nye, hvite Loire-variantene mens de hvitt-dominerte utsalgene skal få alle seks.

Vil de så få et merke utenpå butikkdøren at dette er hvite greier? Nei.

 

Grenache

Et annet satsingsområde er Grenache-druen som står bak mye av den alkoholvarme, kraftige smaken i Châteauneuf-du-Pape. Og som ellers finnes i Spania, USA og Sør-Afrika. Eksempler på Grenache/Garnacha er tatt med fra disse landene også.

Så er det også en satsing på Champagne, såkalte RM-viner. Recoltant-Manipulant, som dette betyr. Uten at man vel kan se at det har bygget seg opp et folkekrav for å få disse vinene som er laget av ofte mindre eiendommer som både eier og fremstiller vinene sine selv. Resultatet i pollistene ble halvdyrt.

 

VINMONOPOLETS NYHETER I BASISLISTEN

 Champagne og musserende

 

11343901
Waris Larmandier Particules Crayeuses Grand Cru Extra Brut,
Champagne, Frankrike
 
En påkostet Champagne med noe utviklingspreg, faktisk streif av tørket Champignon, god lengde og fin, kjeksaktig krydderfylde. Også bra friskhet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 
535,– kr (parti)
89 poeng (terningkast 6)

R&R Wines AS


11222501

Philippe Glavier La Grace d’Hakamiah 2013,
Champagne, Frankrike
 
Kremete, fin, kjeksaktig vin med tydelig mineralkarakter, kalk, salt. Kjeks, middels til god fylde, bare 3 g sukker. Fin den. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 
437,– kr (basis)
88 poeng (terningkast 5)

Scandian Accessories AS

  

HVITE VINER

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

 

1143801
Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018,
Loire, Frankrike
 
Mye trøkk i denne, konsentrert, modent eple med god fylde og lengde. En stil som er relativt nøytral, men som byr på en problemfri underbygging av matrettene til. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif. 
165,60 kr (basis)
85 poeng (terningkast 5)

Blend Wines AS

 

11345401
Domaine du Vieux Pressoir Saumur Elegance 2018,
Loire, Frankrike
 
2018-årgang her, veldig billig Loire, nøytral på duft, litt steinfrukt og svak fedme, og nok friskhet. Litt eplevoks også. Pen og rimelig introduksjon til Loire-verdenen. Passer til: Sushi / sashimi, salat, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif. 
149,90 kr (basis)
84 poeng (terningkast 5)

 

11296001
La Varenne du Poirier 2017,
Loire, Frankrike
 
Dyp gul til gylden, heftig pådrag med krydret, gult eple, litt honning også, vinen er ørlite utviiklet og har også innslag av gul, tropisk frukt. Biodynamisk fremstilte druer.. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 
253,50 kr (basis)
88 poeng (terningkast 6)

Robert Prizelius AS

 

8337101
Puligny Montrachet Les Charmes 2017
Burgund, Frankrike
 
Fin, charmerende Charmes med eple og fersken, noe fat kan merkes bak en ellers sømløs frukt. Smør og krydder. Fatpreg, men altså ikke overeiket. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, bbq/grillmat. 
448,00 kr (basis )
88 poeng (terningkast 5)

eWine AS

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

11285201
Dom. du Closel Savennières Les Caillardières,
Loire, Frankrike
 

Edel duft som kan minne om en sentralburgunder, modne epler, streif av pære, Fatlagringen med 14 måneder på brukte eikefat, er bare subtil og gir bare et pent krydder. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 
383,90 kr (basis)
89 poeng (terningkast 6)

 

7300401
Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines 2016
Loire, Frankrike 
Man kjenner at det er mer trøkk i Savennières. Krydder, stein, steinfrukt, eple og pære, Bra vin det. Økologisk fremstilte druer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 
319,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

Natural Selections AS

 

RØDE VINER

 

11308701
Louis Bernard Cairanne,
Rhône sør, Frankrike
 
Slik skal det smake, mørke bær, krekling, norske skogsbær, lakris og urter, fast finish. 80 prosent Grenache, resten Syrah og Mourvedre. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
158,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)

 

11308301
Sangre de Toro Garnacha, Miguel Torres,
Catalonia, Spania
 
Duft av fioler, blårød på farge. En rimelig og småelegant Garnacha fra Miguel Torres i Catalonia. Ikke den mest konsentrerte, men en fin, saftig, rødbærsfruktig stil. Ørlite lakris i finish, og med urter og svak tanninstramming. Matvin, men mye godt å si om den. Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
149,90 kr (test)
83 poeng (terningkast 5)

 

5260201
Trivento Golden Reserve Malbec 2017
Mendoza, Argentina 
Mørk på farge, svakt utviklet med varmt kjøtt og tobakk, så kommer det urter og mørke bær. God lengde, dyp og opak farge. Kanskje litt kort i finish, men veldig mye vin for pengene. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 
159,90 kr (test)
85 poeng (terningkast 6)

Concha y Toro Norway AS

 

11223601
Bousquet Malbec Reserve 2018
Mendoza, Argentina 
Mørk, kjøttfull vin med lakris, fattoner, plommer og solbær og skogsbær og krekling, bra saftighet. Helt mørk på farge. Og mye smak for pengene, uten at det tipper over i kraft og alkohol. Men 14,5 volumprosent gir jo litt smøring. Passer til: Storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
189,90 kr (parti)
86 poeng (terningkast 6)

 

11309101
Birichino Grenache Besson Vineyard,
California, USA
Ganske varm Grenache med varme jordbær, krydder, snill vin med bra lengde, Men altså ørlite syltetøyspreget uten at det går over grensen. Behagelig og elegant. Veldig lys på farge. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
284,90 kr (parti)
87 poeng (terningkast 5)

 

11079401
Momento Grenache
Western Cape, Sør-Afrika 
En moderne, frisk, elegant og subtil Grenache med relativt lys farge, druene kommer fra området rundt Bot River øst for Cape Town, Rødbærsfrukt med svakt grønne undertoner. Jordbær og bringebær i frukten. Passer til: Vegetar, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
329,90 kr (basis )
87 poeng (terningkast 5)

 

11225001
Dom. de Villeneuve Châteauneuf du Pape Les Vieilles Vignes,
Rhône sør, Frankrike
 

Fruktdreven, leskende Ch. Neuf med mørke og røde bær, tørket frukt, svakt lakrisaktig men også en fin saftighet gjennom hele smaksbildet. Kremete og fin. Den får litt ekstra for elegansen bak kraften. Passer til: Storvilt, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau. 
399,90 kr (basis)
89 poeng (terningkast 6)

 

11282601
Clément VI Châteauneuf-du-Pape,
Rhône sør, Frankrike
 
Grenache-basert Ch.Neuf med mørke bær, lakris, bra med trøkk, passe fatbruk som gir mest mørk fruktighet, plommer og modne bær. Biodynamisk fremstilte druer. Fin vin på den mørke siden. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 
373,90 kr (basis)
88 poeng (terningkast 6)

 

11282901
Patrice Rion Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2017,
Bourgogne, Frankrike
 
Fin, saftig, konsentrert Chambolle med litt mørk bærfrukt, streif av lakris, røde bær slår også inn i finish, en helstøpt vin som er i starten nå. Fra en velrenommert produsent. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, fisk, lam og sau. 
548,90 kr (basis)
89 poeng (terningkast 5)

Moestue Grape Selections AS

 

11310306
Roche de Bellene Bellenos Cuvee Rouge, 3 ltr Bag-in-Box,
Bourgogne, Frankrike
 
Saftig og fin boksevin med Gamay og Pinot Noir 50/50. Mest mørke bær i stilen, med urteaktig krydder. Fin kyllingvin og torskevin. Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
479,90 kr (test)
82 poeng (terningkast 6)

 

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

BESTILLINGSUTVALGET, 10 SVÆRT GODE NYHETER OG ÅRGANGSENDRINGER

 

11165901
MT Beautiful Pinot Noir 2017
Canterbury & north c, New Zealand 
Håndhøstet, intens, konsentrert Pinot Noir med jordbær- og morellsmaker, veldig god konsentrasjon, ikke for svær og tanniner pent integrert. Ufiltrert, moderne, 10 måneder på 25 prosent. Passer til: Svinekjøtt, fisk, småvilt og fugl, lam og sau. 
259,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

 

9122101
Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017
Burgund, Frankrike 
Kraftig, ikke for fatpreget, bare for å gi litt oksygen, konsentrert med fløtete fruktighet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 
699,90 kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)

Red & White AS

 

10237701
Crystallum Cuvee Cinema Pinot Noir 2017
Coastal region, Sør-Afrika 
Endel fat, veldig ung – mye fat, Ung og trang, men veldig mye konsentrert frukt. Edel og mye uttrykk. Moreller. Delikat og deilig lukt. Ekstra trøkk. Ganske ung, kan lagres. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
399,90 kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)

Unico Real Wines AS

 

11347201
Cigliuti Barbaresco Serraboella 2015
Piemonte, Italia 
Deilig, elegant, allikevel pen vin med lakkert treverk og edel tobakk i aromabildet, i smaken åpen, men med faste tanniner, Fra en moden årgang, Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
524,– kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

 

9955501
Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2015
Toscana, Italia 
Virkelig deilig Chianti med svakt tobakk og sursøte bær, litt trøfler og lakris også. Veldig Chianti, ja. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
339,90 kr (bestilling) 90 poeng
Moestue Grape Selections AS

 

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

10542801
Clos de Papes Chateauneuf-du-Pape 2016
En vin fra Clos des Papes, mørk, hedonistisk bærfrukt, ikke noe galt med denne, moden, deilig, søtlig, mørk frukt i sjønn forening med fatlagring. Er en perfekt Pape hvis man vil ha den mørke, store stilen. Svakt tobakk, trøfler og lær. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
799,90 kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)

Winetailor as

 

11175701
Henri Magnien Gevrey-Chambertin 2017
Burgund, Frankrike 
Klassisk, flott rødbærsfruktighet med integrerte tanniner, forsiktig stil, jordbær og bringebær. Delikat vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, lam, svinekjøtt, lam og sau. 
449,90 kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)

LaMarc Wines AS

 

11396001
Calera Central Coast Pinot Noir 2016
California, USA 
Caleras vinstil er konsentrerte, men ikke digre, viner, her en Pinot med tydelig mørkbærsfrukt, moreller og plommer, ørlite lakrisstreif i finish.. Ørlite varm, men de fleste fra Sonoma er jo det. Passer til: Fisk, pizza / pasta, storfe, lam og sau. 
299,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

 

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

11366501
Kistler Sonoma Coast Pinot Noir 2016
California, USA 
Fin, moden plommete rødbærsfrukt med helt passe, nøytralt fatpreg, bare brukt for å lufte vinen. Deilig Pinot. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, lam, svinekjøtt, lam og sau. 
625,– kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

 

11322901
Philip Togni Tanbark Hill Vineyard Cabernet Sauvignon 2016
California, USA 
Nydelig Cabernet med en ny produsent i Norge, en eldre brite står bak dette. Veldig fin frukt med mørk, klassisk solbær og plommefrukt. Ung ennå. Lagringsdyrktig, men meget bra allerede. 
699,– kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

 

NYHETER BESTILLINGSUTVALGET, hvite, musserende og røde.

 293601
Giacomo Conterno Barbera d´Alba Cerretta 2017,
Piemonte, Italia
 
Veldig bra Barbera, med fleskete, mørk frukt. Mint i finish. Ung ennå. Moden og småsvær. Men prisen er jo hinsides. 
589,90 kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 5)

Red & White AS

 

5045301
Colombier Crozes Hermitage 2017,
Rhône nord, Frankrike
 
Ekstremt terroirtypisk med norsk høyfjell, lyng, tyttebær og viltblod. Ganske kjølig i stilen. Fyldig. Fin vin til høstens vilt. Nok modenhet. Noe pepper i finish. Mye primærfrukt. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe. 
234,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)

Red & White AS

 

 

 

9469101
Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017
Burgund, Frankrike 
God dybde i smaken, stein og mineraler og det lille ekstra, svakt røykaktig. Nøytral fruktighet og god fylde. Bra vin til sushi og lignende. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 
379,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

Red & White AS

 

11186101
Gérard Duplessis Chablis Premier Cru Montmains 2017
Burgund, Frankrike 
Svakt strågul, behagelig duft med krydderstreif, bra fylde, ikke noe særlig sjømineralsk i stilen, også denne er kremete og fyldig. Bra vin Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 
329,70 kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 5)

Red & White AS

 

5844001
Gobelsburg Riesling Gaisberg 2017
Niederösterreich, Østerrike 
Ganske intens Riesling med god lengde og konsentrasjon. Krydder. 
249,90 kr (bestilling)
87 poeng
Red & White AS

 

5694501
Legras Presidence Grand Cru Vieilles Vignes Brut 2012
Champagne, Frankrike 
Deilig, myk, distrinkt, 5 g dosage, aller beste parseller, høykvalitet, hvite epler. 
599,90 kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 5)

Red & White AS

 

10155601
El Hombre Bala 2016
Madrid, Spania 
Fin, tynnfarget, svakt utviklet på stil med 14,5 volumprosent alkohol, jordbæraromaer og smak, Litt som en Nebbiolo uten tanninene. Interessant vin som fyller et slags hull. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, lam. 
289,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)

Autentico AS

 

5483201
Avant Garde Smiley 2019
Swartland, Sør-Afrika 
Egentlig en årgangsmiks av 16-19-årgangene, 11 ulike batcher mye skallkontakt, veldig trøkk, lit på naturvinstilen, men dette er litt rock n roll med mørk, litt utviklet bærfrukt, selv om det er mest 19. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, bbq/grillmat. 
239,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Unico Real Wines AS

 

5987006
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2018
Piemonte, Italia 
3 liters bag-in-box, teknisk sett meget vellaget med syrlig kirsebær og et friskt smaksbilde med fioler på duft, og småpen, kjølig fruktsødme. Passer til: Svinekjøtt, fisk, pizza / pasta, lam og sau. 
499,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

 

9806801
Graci Quota 600 Etna Bianco 2016
Sicilia, Italia 
Nydelig, mineralsk nese, helt tørr, med gul mineralitet, Knastørr, men medfølge av moden, ferskenlignende frukt. Chablis 1.er Cru-aktig stil fra Etna. Men prisen er gått kraftig i været. 120 kroner opp. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 
469,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

Unico Real Wines AS

 

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

11090501
Marc Pesnot Miss Terre 2018
Frankrike 
Veldig flott, dyp, moden, ganske konsentrert og kraftig Muscadet på Melon de Bourgogne-druen. Svakt gylden med steinfrukt og krydder Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 
269,60 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Vin John AS

 

9419601
Casa Gran del Siurana GR-174 2017
Catalonia, Spania 
God, saftig, fyldig og ikke altfor svær Priorato med fioler og fin, fersk fruktighet. Meget bra vin til prisen. Passer til: Storfe, lam. 
212,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Good Beverage AS

 

5936201
Il Poggione Brunello di Montalcino 2013
Toscana, Italia 
Interessant, ren, utviklet frukt med litt lær og tobakksaromaer, tjære og trøfler også, relativt transparent og absolutt moden. Forsiktig fylde, og mye tertiæraromaer. Viltvin.. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, lam. 
359,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

Pure Wine AS

 

11385101
Bonnefond Cote-Rotie Les Rochains 2017
Rhône nord, Frankrike 
Kjøttfull, fyldig, relativt moden vin med tanniner helt i sjakk, mørk, fyldig bærfrukt, plomme. 
569,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)

 

11384901
Bonnefond Cote-Rotie Colline de Couzou 2017
Rhône nord, Frankrike 
Kjølig, fin, elegant, rødbærsfrukt, nesten litt feminin stil over dem, fioler og moreller i aromaspekteret. Passer til: Storfe, lam og sau. 
449,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

 

11396401
Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano 2018
Toscana, Italia 
Transparent, forsiktig, lys, bringebær og morellaktig med pinot-tendenser. Kjøig i stilen. Elegant og interessant. Ligner ikke på andre, tøffe vinstiler. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, pizza / pasta. 
189,90 kr (bestilling) 8
5 poeng (terningkast 5)

  

11394701
Decoy Sonoma County Pinot Noir 2017
California, USA 
Typisk varm, svakt bringebærsyltetøypreget men så strammer den seg til med passe fat, lakris og pene tanniner som merkes svakt i finish. Matvin. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
299,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)

Winetailor as

 

7998501
Saouma Chateauneuf-du-Pape Magis Blanc 2015
Rhône sør, Frankrike 
Veldg trøkk på den, krydder, fylde, kandisert frukt, lang finish, mest Grenache Blanc. Veldig mye unge, toastede fat. 
698,– kr (bestilling)
88 poeng

Winetailor as

 

11396201
Dom. de Bellene Beaune 1er Cru Les Perrières 2017
Burgund, Frankrike 
Nydelig, subtil hvit burgunder med ferskenskall, pære og gult eple, helt rent smakbilde, Mineralsk finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 
589,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 5)

Winetailor as

 

11396101
Calera Central Coast Chardonnay 2016
California, USA 
Veldig bra amerikansk Chardonnay med fast fint og allikvel modent smaksbilde, kjølig, moden steinfrukt, et ørlite kokospreg dypt inne i alt det andre gode. Kan også brukes som kosevin. Fatpreg er nesten ikke merkbart. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat, lam og sau. 
290,– kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

 

1689401
Bellingham The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2016
Coastal region, Sør-Afrika 
Tett på farge, duft av varm kjøtt og krydder, i smaken noe utviklet med hint av lær og tobakk og kjøtt, rund i stilen med modne tanniner. God fylde. En virkelig varmende vintervin. Kan brukes til ribbe, f. eks. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 
279,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)

Fondberg AS

 

11353501
Fairview Grenache Noir 2018
Western Cape, Sør-Afrika 
Lys på farge, transparent rød, en fin, saftig, moden morellfrukt med hint av bringebær, silkete tanniner i finish. God, rund stil. Interessant og billig. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, fisk, ost, lam og sau. 
150,– kr (bestilling)
83 poeng (terningkast 6)

Modern Wines AS

 

10166301
David & Nadia Topography Chenin Blanc 2018
Coastal region, Sør-Afrika 
Søtlig, grei, rund chenin-frukt med litt fylde og varme. Stein i finish. Stein og mineralitet. Kan minne om en Chablis på steroider. Mye frukt fra Paardeberg her som er granitt. Gir litt saltstil. -Vi dyrker økologisk. Passer til: Fisk, skalldyr. 
209,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Drøbacchus AS

 

4607101
Tedeschi Amarone Classico 2016
Veneto, Italia 
Ganske bra syre i denne amaronen som ellers har mye trøkk, et tykt smaksbilde i midten med tannisk, svakt søtlig frukt, så en fin friskhet. Passer til: Storfe, bbq/grillmat. 
379,– kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

 

9096701
Ridge Monte Bello 2009
California, USA 
Deilig, den, holder seg meget bra, Ridge. Fyldig, mørk bærfrukt, lær. Veldig bra. 100 prosent nye fat, som er helt integrert. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 
2 399,– kr (bestilling)
94 poeng (terningkast 5)

Vinarius AS

 

11364401
Ridge Lytton Springs 2017
California, USA 
Vin laget på gamle stokker, konsentrert og tight med flommende, og allikevel saftig og anispreget fruktighet. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
449,20 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

 

11368801
Ridge East Bench Zinfandel 2017
California, USA
God, krydret, saftig, ufiltrert, lavsvovlet vin med frisk, mørkbærsfrukt. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 
369,– kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

 

6942201
Occidental Sonoma Coast Pinot Noir 2017
California, USA 
Veldig kraftig Pinot, som samtidig er kjølig og krydret, mørkbærsfruktig med litt kreklig og moreller. Tre vinmarker, helt ute ved kysten. Passer til: Lam og sau. 
629,– kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

 

522101
Opawa Pinot Noir 2017
Marlborough, New Zealand 
Kjølig rødbærsfrukt, røde blomster, god lengde, svakt grønn i stilen i kombinasjon med røde bær, bringebær og moreller. Passer til: Svinekjøtt, fisk, småvilt og fugl. 
199,90 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)

Vinarius AS

 

9521401
Catena Alta Chardonnay 2016
Mendoza, Argentina 
Kraftig, burgunderaktig og fatpreget med noe utviklingstoner, absolutt bra vin det. Med ferskentoner, og fatkrydder. Passer til: Svinekjøtt, fisk, skalldyr, bbq/grillmat. 
275,– kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

 

7377801
Blue Mountain Gold Label Brut
British columbia, Canada 
Fin den, tradisjonelt laget musserende fra Canada. Fruktighet, og god lengde. 
249,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)

Vinarius AS

 

5180201
Dom. des Entrefaux Crozes-Hermitage 2018
Rhône nord, Frankrike 
Saftig, kreklingaktig ren og pen Crozes med moderat tannininnhold og fleskete frukt. Også moreller. Men mest mørke bær. Noe mer tanniner enn 2017. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, storfe. 
246,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Vinum AS

 

10993601
Valiere Blanc 2018
Languedoc, Frankrike 
Pen Viognier fra Languedoc, litt i Condrieu-stil. Pæreaktig fyldig fruktighet. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 
204,90 kr (tillegg)
86 poeng (terningkast 5)

Plus Vini AS

 

3770201
Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 201
Burgund, Frankrike 
Friske hasselnøtter på duft, fin mineralitet i smaken som ikke er ødelagt av fatbruk, her er det ikke brukt fat i det hele tatt. Økologisk dyrkede druer, det gir her en svært ren og flott smak. 2017-årgangen gir god nok fylde og rundhet. BU. Til fisk, lyst kjøtt, skalldyr. 
284,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Plus Vini AS

 

11362005
Faiveley Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru Magnum 2017
Burgund, Frankrike 
Det er jo deilig med en moden, fruktig, bringebærsaktig Corton i magnumflaske. Veldig elegant i stilen med nok fruktsødme og friskhet. God lengde. Men relativt slank. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, fisk, ost, lam og sau.
 2 850,– kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 5)

B & R WINE AS

 

11387105
Rolet Arbois Chardonnay 1998
Jura, Frankrike 
Veldig spesiell, mye bjerkesevje, fat, krydder og utviklet frukt. Sagspon, nærmest. Julegave til Jura-folket! Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam. 
799,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)

B & R WINE AS

 

10450201
Chanin Bien Nacido Vineyard Pinot Noir 2014
California, USA 
Virkelig deilig Pinot Noir, drikker helt flott nå, røde bærfrukter, bringebær og røde moreller. Substansrik og sømløs. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
489,90 kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)

LaMarc Wines AS

 

10634501
Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2017
California, USA
Sødmefull fruktighet på duft, som strammer seg opp med fat og tanniner i smaken. En såkalt strukturert Pinot Noir med ung frukt, til tross for alderen. Mye energi i den med miks av mørke og røde bær. Ligner litt på 16-årgangen. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 
299,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

LaMarc Wines AS

  

11359501
Dom. Chapel Julienas 2018
Burgund, Frankrike 
Fleskete, kraftig, jordbær, sjarmerende frukt med skikkelig fylde, som en god Pinot Noir. Svakt dropsaktig i finish. Men mye god smak. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, lam. 
279,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

 

7882701
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2017
California, USA 
Dyp farge, svakt grønnskjær. Litt «uamerikansk» i stilen med dempet alkohol – 13 volumprosent. Fin friskhet med litt bjerkesevje og endel fatpreg. Litt fersken, nøtter og melne, grønne epler i aroma- og smaksbildet. 
250,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)

LaMarc Wines AS

 

11166601
Joyce Submarine Canyon Monterey Chardonnay
California, USA 
Litt leesaktig vin med fersken og begrenset frukt. Med mineraler og kalk. God fylde. Fin vin! Passer til: Salat, sushi / sashimi, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
209,90 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

 

5067201
Quinta de la Rosa 2017,
Douro, Portugal
 
Fin, saftig, en god del rødbærsfrukt også oppi det mørke, de begynner å få draget på det nå. Bra balanse og friskhet. Skogsbær og mørke moreller. Vin fra Dourodalen i Portugal. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
216,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)

Moestue Grape Selections AS

 

730401
Guigal Côtes du Rhône 2016
Rhône sør, Frankrike 
Ny årgang, fra gode 2016. Saftig, deilig, rødbærsfruktig Rhône med litt modning men nok friskhet. Servert litt kjølig er det tendenser til burgunderaktig eleganse i den. Integrerte tanniner. En virkelig universalvin.Tydelig mørk bærfrukt, moreller. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
174,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)

Moestue Grape Selections AS

 

10960001
Leroux Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Embazées 2017
Burgund, Frankrike 
Liflig vanilje og fatduft, fin ferskenpreget, men også noe fatpreget Chassagne som drar på, Mye frukt og mye friskhet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, ost. 
694,– kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 5)

Moestue Grape Selections AS

 

6969801
Pierre Paillard La Grande Récolte Bouzy Grand Cru Extra Brut 2008
Champagne, Frankrike 
Veldig mye smakskrutt i denne, krydderepler, melne, men veldig bra kons og tydelig lagringspreg, God lengde også. Knastør, men uten å være sur. Brødbakst er tydelig. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 
599,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 5)

Moestue Grape Selections AS

 

 

Det prangende og fine middelalderslottet i Saumur er selvsagt omgitt av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

 

4708001
Domenico Clerico Barbera d’Alba Trevigne 2016
Piemonte, Italia 
Deilig vin, med mørk rødbærsfrukt, kjøttfull, svakt krydret, bra trøkk i den. Passer til: Storfe, lam og sau, småvilt og fugl, lam. 
285,– kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)

Gaia Wine & Spirits AS

 

4561601
Ferrari, Brut,
Trentino-Alto Adige, Italia
 
Veldig fin frukt i denne, 100 prosent Chardonnay med fruktig, fersken- og epleaktig fremtoning. Både sjarmerende, rik og med god friskhet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 
199,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)

Moestue Grape Selections AS

 

1496101
Chioccioli Chianti Classico Riserva 2015,
Toscana, Italia 
Litt utviklingstoner med lær, lakris og tobakk, bare svakt i bakgrunnen, endel fat er det, men nok åpen frukt også. Velduftende vintervin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 
290,– kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)

 

6966501
Vajra Monterustico Dogliani 2018,
Piemonte, Italia
 
Flott vin med fiolduft og sprelsk, saftig kirsebærfrukt utover i smaken. Nok friskhet og integrerte tanniner. Deilig vin. Miks av røde og mørke bær. Høy alkohol. Passer til: Pizza / pasta, storvilt, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 
197,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)

Moestue Grape Selections AS

 

4849301
Paris Cornas Granit 30 2017
Rhône nord, Frankrike Fin, klassisk, mineralsk og ørlite fast vin som har en topp renhet, mørke bær. Nydelig vin. Mørke bær og moreller, kjølig – men allikevel moden og utviklet. Kan drikkes nå, svakt avkjølt. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam. 
329,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

Moestue Grape Selections AS

 

620302
Gaia Vin Santo 2006
Hellas 
Spesiell dessertvin laget på soltørkede druer. Veldig heftig, med brun, melassepreget frukt, tørket fiken, linoleum, lakk og maling, Høy syre også. Egentlig rimelig. 295 g sukker pr liter. Passer til: Dessert, kake, frukt. Halvflaske.
299,90 kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)

Chaeos Wine & Spirits AS

 

3314001
Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2017
Veneto, Italia 
Årgangsendring. Tørket, intens, mørk og ørlite dropsaktig i stilen. Mørk bærfrukt som alltid fra den kanten. Solbær mest, og litt bark og lakris. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, lam, bbq/grillmat, lam og sau. 
208,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)

Gaia Wine & Spirits AS

 

5317801
Castello dei Rampolla Chianti Classico 2016
Toscana, Italia 
Mørk, kjøttfull fruktighet, økologisk og biodynamisk,mye lakrispreget primærfrukt. Viltvin. God lengde. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lyst kjøtt, lam og sau. 
285,– kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

Gaia Wine & Spirits AS