SONY DSC

Michel Gassier

Del på Facebook

Perfeksjonisten Michel
Michel er perfeksjonist til fingerspissene, og anser hver eneste vin som en unik skapning som krever en helt egen tilnærming både i vinmarken og i kjelleren. Ved hjelp av både kunnskap og instinkt har han derfor som mål å oppnå en best mulig forståelse av de ulike terroirene, kun gjøre det mest nødvendige på akkurat det riktige tidspunktet, tenke utenfor boksen og unngå enkle oppskrifter – bare slik mener han at man kan lage store viner.

Michel elsker å jobbe i vinmarkene, og er overbevist om at jo mindre inngripen han gjør, jo bedre kommer terroiret til uttrykk i vinene. Ifølge Michel er det viktige å observere, lytte til og respektere vinmarkene og gi dem den tiden de trenger – så vil også terroiret sørge for å gi sitt ytterste både nå og til fremtidige generasjoner.

Får frem det beste i vinmarkene
Akkurat som med sine barn ønsker Michel og Tina å gi vinmarkene det som får frem det beste i dem. Det krever en forståelse av deres miljø, hvordan de fungerer og hvilke behov de har, og det har ekteparet oppnådd både ved å prøve ut eldgamle glemte metoder, så vel som nye teknikker – som kanskje ennå ikke har gitt vitenskapelig beviste resultater. Michel liker også å dele erfaringer med vinmakere over hele verden med samme terroirbaserte filosofi for å lære mer om deres tenkemåter og metoder.

Michel ønsker det beste for vinmarkene sine også på lang sikt, og praktiserer derfor planteforbedring (sélection massale) – det å ta nye stiklinger fra de beste vinstokkene i en vinmark, som i over 80 år har stått imot alle utfordringer naturen har sendt deres vei. Denne metoden er dyrere, mindre produktiv og ikke uten risiko, men gir viner med høy kvalitet samtidig som det øker vinplantenes motstandsdyktighet mot alle dagens utfordringer.

I samspill med naturen
Michel har også gått tilbake til å kultivere grenache- og mourvèdre-stokkene som «bush vines». Dette passer perfekt til klimaet i Costières de Nîmes, da det beskytter mot den brennende sola og sørger for at vinplantene alltid får god lufting.

Det er tidkrevende å pløye jorda og dyrke den på økologisk vis, men det gir også vinmarkene et balansert økosystem som utvilsomt øker – og vil fortsette å øke – kvaliteten på vinene. Denne tilnærmingen gjør også at det tar lenger tid før vinstokkene bærer frukt, og de har dermed bedre tid til å utvikle en robust rotstokk og et godt immunforsvar før de begynner å produsere druer.

Dette samspillet med naturen med dets fokus på biologisk mangfold og et sunt jordsmonn gjør det langt enklere for druene å uttrykke sitt terroir, og vinene blir dermed friske, mineralske og balanserte.