Peter-Allan Finlayson er mektig stolt av sine amforakrukker, laget av en kar i Cape Town som åpenbart vet hva han holder på med. Her ligger Sauvignon Blanc-vinene hans og godgjør seg. Foto: Geir Salvesen

90 poeng for en ny-verden Sauvignon Blanc! Er jeg blitt gal?

Vinverdenen er full av pionerer som går foran. Peter-Allan Finlayson er en av dem. Sør-afrikaneren ute i ukjent Botrivier-området halvannen time øst for Cape Town lager lynende gode terroir-drevne viner som erobrer verden. Og som også er kommet til Norge.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Gabriëlskloof Amphora Sauvignon Blanc 2022
  • Gabriëlskloof Elodie Chenin Blanc 2022
  • Gabriëlskloof Magdalena Semillon Sauvignon Blanc 2022

Er du tent på en Sauvignon Blanc-vin lagret på Amfora-krukker som nesten ikke smaker spisst og Sauvignon-aktig, men som tar litt av det gode fra denne druen og kombinerer med noe rikere og mer elegant? Vil du ha knallbra Semillon? Eller en Landscape Series Elodie Chenin Blanc? Hva med Syrah som kan minne om noe fra Nord-Rhône? Finlayson ute i Gabrielskloof, som eiendommen heter ute i Bot Rivier eller eller Bot River (Smør-elven, av Butter river som det egentlig betyr) kan skilte med dette. Og mer. Hva da? Jo, en rekke med Pinot Noir-viner (med druer fra Hemel-en-Aarde) som for noen år siden vant en blindsmakning av de beste vinene utenom Bourgogne i bladet Decanter. 98 poeng for en Cuvee Cinema, som den heter, en av de tre røde i den såkalte Crystallum-serien som han også driver på med. Chardonnay også, i Crystallum.

Alt er så fransk i stilen at det er pussig at han har et skotsk navn. Bortsett fra at han er mye mer oppfinnsom enn hva franske vinmakere har lov til å være, bundet som de er av appellasjons-regler for området. Finlayson-navnet har for øvrig lenge vært involvert i sørafrikansk vinmaking, både her og der. Faren etablerte blant annet Bouchard Finlayson ute i Hemel-en-Aarde bare rett over fjellene.

Og ikke nok med det. Nå har Gabrielskloof fått norsk deleierskap. Vinimportør Geir Gjerdrum i Autentico har gått inn med 50 prosent i det svære og kliss moderne anlegget med ståltanker og kjøleanlegg i tre etasjer under bakken.

-Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å tjene noe på dette, men moro er det, sier Geir Gjerdrum med flir. Jeg møter ham på inspeksjon der.

To menn  smiler og den ene mannen holder et vinglass i hånda
To blad Geir, undertegnede t. v. og Geir Gjerdrum i en relativt blomstrende drakt t.h. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

Som mange begavede vinmakere kan Finlayson virke litt tilbakeholden og sjenert, men det skjuler ikke at han vet hva han holder på med. Et slags kjennemerke på stilen hans er eleganse og balanse. Ikke for høy alkohol. Ikke overdrevet fatbruk, hvis det i det hele tatt er brukt noe særlig fat der.

Det kan bli ganske varmt i Sør-Afrika, men det er mange mikro-klimaer som er gunstige for vindruedyrking. Fra eiendommen hans kan han se storhavet der ute i sør med kjølige vinder som kommer inn fra Antarktis.

Mens Crystallum-serien har vært i Norge en tid, er den såkalte Landscape Series ganske så ny her. Det er det tre hvite varianter og druer.

  1. Amfora Sauvignon Blanc
  2. Elodie Chenin Blanc
  3. Magdalena Semillon

Og så er det en rødvin: Cabernet Franc.

I tillegg har Finlayson to Syrah-varianter som faktisk er i Basisutvalget. Den ene i litt nyveiv stil med helklasefermenteringer og naturvin-elementer.

Men her skal det handle om Landscape Series med de hvite. Og det forbløffende faktum at det er første gang jeg gir 90 poeng til en Sauvignon Blanc utenfor Loire-dalen. Fortsatt kan ingen andre måle seg med det beste derfra, men mange kan måle seg – og overgå – det nestbeste derfra. Spesielt det halvgode. Og kommer denne spennende amfora-skapning inn og gir noe ekstra. Brodden tas av det spisse og grønne i denne druen som er både elsket og hatet. Noe nytt og mer opphøyet kommer i stedet. Jeg vet faktisk ikke helt hvordan jeg skal beskrive den særegne smaken i denne vinen. Best å prøve den selv!

Gabriëlskloof Amphora Sauvignon Blanc 2022 (15435901)

Western Cape, Sør-Afrika: Sitrus, salt, mineraler og lime i starten. Selve smaken er balansert med en kjølig grunntone, litt kalkaktig, nøytral steinfrukt, og en lang, fin, elegant finish med bra sting. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. På bestillingsutvalget.
Autentico AS

Kr. 289.90
90 poeng

Gabriëlskloof Elodie Chenin Blanc 2022 (11224001)

Western Cape, Sør-Afrika: Druene herfra er hentet delvis fra granittholdige Paardeberg i Swartland og fra Durbanville utenfor Cape Town. Her har man streif av fersk fyrstikk, som er typisk for granittgrunn, salt, stein, nøytrale bær og steinfrukter med epler og pærer som forsiktige elementer. Den salte mineraliteten holder seg helt til finish. Strålende. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi. På bestillingsutvalget.
Autentico AS

Kr. 379.90
91 poeng

Gabriëlskloof Magdalena Semillon Sauvignon Blanc 2022 (11223901)

Western Cape, Sør-Afrika: Semillon-druene herfra kommer fra Franschhoek-dalen som er Sør-Afrikas Semillon-mestere. Foruten en fin saltaktig, mineralsk kjerne, har man her en rolig, fyldig, litt vokset eple-karakter, streif av noe kjølig tropisk også. Men ettersmaken er fin og passe tørr. Det er ca 50/50 Semillon og Sauvignon Blanc i den. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. På bestillingsutvalget.
Autentico AS

Kr. 379.90
89 poeng