Også Meursault er en av vinlandsbyene som har fått oppleve kraftig prisoppgang. Foto: Geir Salvesen

Alt fra Bourgogne er ikke svindyrt. Denne er faktisk i budsjettklassen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Bak mange av de kjente Bourgogne-produsentene ligger det en liten armada av mindre kjente produsenter og foretak som gjør en hederlig jobb og som ikke har viner i pristoppen. Slik som Roche de Bellene.

 

Ukens vin: Roche de Bellene Coteaux Bourguignons Cuvee Terroir 2016, Burgund, Frankrike.

 Asia har for lengst oppdaget Bourgogne, sammen med resten av verden. Prisgaloppen har vært utrolig. Jeg mener det er få områder hvor man nå får så lite for sine ervervede penger som nettopp dette hvis det er mer enn middels kvalitet man vil ha.

Selv vinene nederst i kvalitetshierarkiet slik som Bourgogne Blanc og Bourgogne Rouge koster stort sett fra 250 kroner og oppover. Stiller du dem opp side ved side med viner fra New Zealand, California, Oregon og Sør-Afrika i samme prisklasse, er det stort sett knock-out på de franske.

Hemmeligheten for den frankofile er selvsagt å å kjøpe viner fra utkantområdene i Bourgogne. Særlig Mâcon for de hvite og steder som Santenay og Rully for de røde kan by på gode kjøp.

Roche de Bellene har både «utkantviner» og noen eksemplarer fra de mest sentrale vingårdene. Puligny-Montrachet, Chassagne Montrachet og Meursault, bl. a. 

Ett av mine ankepunkter mot Bourgogneviner er at de gjerne har en heftig fatsmak, selv om produsentene snakker med store fakter om terroir, jordsmonn, vinmarker og mikroklima. Heldigvis er utviklingen gått i riktig retning, men fortsatt betaler man dyrt for eikesmak og munntørkende fattanniner.

 

Også Meursault er en av vinlandsbyene som har fått oppleve kraftig prisoppgang. Foto: Geir Salvesen

Også Roche de Bellene bruker en del fat, men stort sett innenfor det aksepteble.  

Bak dette varemerket står Nicolas Potel som har utviklet sin egen negociant-virksomhet i Beaune. Hans hovedfilosofi er å prøve å la vinmarken skinne, med attraktivt prisede varer. Og det må jo være en god filosofi i vinelskeres ører.

Han har selvsagt de berømte vinmarkene, Chassagne, Meursault, osv. Men i dag skal vi se på en miks med druer hentet fra Beaujolais. En rødvin som er 50/50 Pinot Noir og Gamay. Lett å glemme at også Beaujolais er med i Bourgogne. Det står ikke nøyaktig hvor Pinot Noir-druene kommer fra, men til denne prisen er det nok unge vinstokker som ellers venter på storhet og vekst, som blir brukt.

 

Også Meursault er en av vinlandsbyene som har fått oppleve kraftig prisoppgang. Foto: Geir Salvesen

 

5848501 Roche de Bellene Coteaux Bourguignons Cuvee Terroir 2016
Burgund, Frankrike
Kr 139,90
Karakter: 5, 81 poeng
 

Bortsett fra et litt syrlig-urteaktig preg som gjør den litt spiss i starten, er det elementer av røde bær og frisk duft, og duften er faktisk veldig tiltalende. I smaken er det kirsebær, og urter. Litt kort. Men du får Pinot Noir mikset med Gamay til ekstrempris. Prøv å dekantere denne vinen en times tid før bruk. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl. (bestilling)

Importør: Winetailor as