Bodegas José Pariente ble startet i 1998 og er oppkalt etter vinmaker og eier Victoria Parientes far, José. Faren drev en bar, og hadde noen vinranker hvor han laget vin til eget forbruk i baren. Victoria studerte ønologi da faren døde i 1997, og bestemte seg da for å satse på vinproduksjon og på denne måten hedre sin far. I dag besitter de 70 hektar med vinranker, hvorav 60 hektar er Verdejo og 10 hektar er Sauvignon Blanc. I 2008 åpnet de et helt nytt anlegg, med moderne fasiliteter for både produksjon og lagring. Her produseres 553.000 fl asker årlig, fordelt på fem forskjellige varianter. Av dette eksporterer de 5.000 flasker til Norge, og du kan få José Parientes viner på Vinmonopolet.
Vinmarkene ligger i to hovedområder: ett i Valladolid-provinsen, som dekker Rueda, La Seca, Torrecilla de la Abadesa og Tordesillas; og en annen i Segovia, som strekker seg fra landsbyen Codorniz til Nava de la Asunción.
De eldste vinmarkene er «bush planted» og høstes for hånd. Bodegas José Pariente dyrker kun to druer: Verdejo og Sauvignon Blanc.
Av respekt for miljøet har Bodegas José Pariente lagt over til økologisk vindyrking i alle sine vinmarker. De har en høy respekt for harmonien i naturen, og bidrar til å bevare økosystemet og støtte bærekraftig utvikling.
Vi har smakt oss gjennom så og si alle vinene fra Bodegas José Pariente, i alle fall de fleste som er på Vinmonopolet.
José Pariente Sauvignon Blanc 2020
- Lys gul
Avdempet, fin og ren, ung duft. Floralt, litt liljekonvall, fjernt fra SBs ofte karakteristiske stikkelsbær. Kan lett assosieres med Sancerre.
Frisk smak med en viss fedme. Avstemt integrert syre som henger godt. Hvit frukt som eple og melon. Akseptabel lenge.
Greit kjøp, kan nytes til salat, fisk og kylling
- Strågul
Dempet duft av urter, fersken melon og grønne epler. Middels intens duft, med assosiasjon til bark fra løvtrær (!).
Rikere munnfølelse enn Sauvignon Blanc’en.
Blomster, lang og fyldig ettersmak. Middels syre. Middels lengde
Godt kjøp
José Pariente Finca las Comas 2019
- Lagret i 12 måneder på bunnfall i foudres. Økologisk. 2100 flasker av 2019 årgangen produsert.
Lys gylden
Rik, kompleks duft med noe fatpreg. Tropiske frukter og honning, innslag av sukat / tørket frukt.
Overraskende lite eik på smak kontra duft. Konsentrert, bra syre, velbalansert. Gule plommer.
Utover kvelden viser vinen betydelig finesse, og et visst urtepreg trer frem
Elegant vin som anbefales.
José Pariente Verdejo Fermentado en Barrica 2018
- Laget på 50 år gamle vinstokker. Lagring i 5 md. på 225 l franske eikefat før tapping på flaske.
Intens strågul
Kjølig, klar duft med et forsiktig eikepreg. Sitrus / sitron.
Frisk og strukturert smak, syrlig
Bra lengde.
God vin som er vel verdt pengene.
José Pariente Cuvée Especial 2017
- Laget av druer fra 35 år gamle vinstokker med lav avkastning. Fermentert på sementegg på bunnfall. 8 mnd på bunnfall.
Gylden
Aromatisk, moden duft med preg av fersken og tørket frukt. «Oljete» konsistens.
Fyldig og fet smak av hvit frukt, mineraler og urter, lang og intens. Behagelig syre, velbalansert
Er det mulig å lage Verdejo bedre?
Les også våre andre artikler fra DO Rueda
DO Rueda – en lite kjent perle på det spanske vinkartet
Grupo Yllera – produsent med øye for produkutvikling
Finca Montepedroso – produsenten som liker å vise Verdejos lagringspotensial