Slik ser en skikkelig gammeldags vinkjeller ut. Her fra Weinert i Mendoza. Foto: Geir Salvesen

Carrascal gir deg smakstrøkk til jul

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Universalviner til alle typer julemat, i basisutvalget, er en vanskelig materie. For vanskelig, for norske juleretter er for ulike i smak og tekstur. Men her er det en vin med mye smak, masse trøkk – og lav pris. Og den er på et vinmonopol nær deg.

 

Ukens vin: Carrascal 2015, Bodegas y Cavas Weinert, Mendoza, Argentina.

Varm, krydret, klassisk stil – ofte på den andre siden av retro-grensen. Slik kan man oppsummere vinene til Bodegas Weinert i Mendoza. Vinmakeren er sveitsisk, Hubert Weber, og han er en slags kjerringa mot strømmen i Mendoza-området der saftighet og fruktighet er mantraet hos nesten alle. Men ikke Weinert. Her vil man ha lagringskarakter. Og man er ikke så opptatt av primærfrukt, bortsett fra i d en aller billigste varianten – Pedro de Castillo. Castillo de Pedro.

Allerede når man står utenfor den gamle bygningen fra 1800-tallet, og går ned i kjellerne og ser på eldgamle, store trefat – som fortsatt er fylt med vin – får man en fornemmelse av annerledesheten. Det kan minne litt om Lopez Heredia i Rioja, men bare litt. Rioja-produsenten er mer ekstrem.

Men at man vil ta tiden til hjelp for å bygge tertiæraromaer, er felles. Weinert er jo ellers kjent for å lage den mest sagnomsuste av alle argentinske viner: Estrella. Siden unnfangelsen i 1977, er den blitt laget bare 4-5 ganger.

Det som skjedde rundt 1977 var at pga ombygninger av produksjonsanlegget, kunne de ikke høste samtidig med de andre. Den ble kraftig skjøvet på, og den ekstra modningstiden – kombinert med en relativt kjølig senhøst – gjorde dette til en kanonvin i hendene på den tids vinmaker Raoul de la Mota.

Denne bakgrunnen er litt viktig for å forstå Carrascal. En vinmiks bestående av 40 prosent Malbec, 40 prosent Cabernet Sauvignon og 20 prosent Merlot. 2015-årgangen har vært på markedet en stund nå, og har forbedret seg ytterligere siden jeg omtalte den i juni i år, selv om poengsummen blir den samme. Litt mer avslepne tanniner, litt rundere. Og – om den ikke er toppmoden – så er den et stykke på vei. Carrascal kan nemlig lagres også.

Carrascal er nok best sammen med ribbe, men det er mulig at den går til pinnekjøtt også. Da må i så fall kålrotstappen tilføres syre i form av sitronsaft for å få ned ph-verdien og sødmen.

Kalkun er også mulig som matkobling, men den vil være for stor og varm til torsk.

 

Slik ser en skikkelig gammeldags vinkjeller ut. Her fra Weinert i Mendoza. Foto: Geir Salvesen

 

3240401
Carrascal 2015
Mendoza, Argentina
 
169,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)

Varme, mørke bær i hovedsmaken. Et overflødighetshorn av smak, vanilje, lær, lakris, plommer, varmt, rått kjøtt. Og litt sviske. En godbit for dem som vil ha mye smak. 14 volumprosent alkohol. Passer til: Storvilt, storfe,svinekjøtt, lam. 
Importør: Momentum Wines AS