Champagne Castelnau – fra krigshelt til Tour de France

Del på Facebook

Genreal de Castelnau «Le sauveur de Nancy» (Frelseren til Nancy) er en kjent figur i fransk historie. Han vant blant annet Champagneslaget under første verdenskrig og reddet byen Nancy fra tysk okkupasjon. Han organiserte også det franske forsvaret for ‘slaget ved Verdun’, ansett som en av de verste og lengste krigene i verdenshistorien. Slaget ved Verdun har i ettertid blitt et symbol på fransk motstandsvilje. Castelnau fikk aldri hedersmedalje for hans betydningsfulle innflytelse under krigen, men har i dag blant annet en togstasjon, statue, og en champagneprodusent oppkalt etter han.

Champagne Castelnau ligger i dag i hjertet av Reims som er sammen med Épernay og Ay et hovedsenter for champagneproduksjonen. Champagne Castelnau har lenge vært kjent i Frankrike for deres champagne. De historiske øyeblikkene foregår nå i kjelleren. Chef de Caves (kjellermester) Elisabeth Sarcelet og hennes team av ønologer har en ubarmhjertig insistering på kvalitet. For vinproduksjonen, bruker Castelnau bare den første pressen, «Cuvée», som er uvanlig i champagne. De bruker maksimum 20 prosent av vin de réserve til deres Réserve Champagne, og bruker kun Grand Cru vingård og først Cru druer til å lage deres Vintages og Oenothéque. De mener at det tar tid og innsats for at en vin skal vise sin sanne kvalitet og kompleksitet. Derfor har Castelnau sine Champagner dobbelt så lang aldring på bunnfall enn vanlig, noe som betyr minst 6 år for Cuvée Réserve og minst 10 år for Vintage Champagnene deres. Dette med andre ord, krever sterk tålmodighet, men i gjengjeld gir champagnen deres utsøkt smak.

Champagne Castelnau er, i produsentens øyne, det ultimate uttrykket for en champagne. Vinen kommer fra en vingård som dekker 900 hektar fra 150 ulike Crus, som inkluderer mange av de fineste vingårdene i regionen.  Alle dyrkerne som leverer druene, har dyp kunnskap om terroiren og en sterk lidenskap for vin. Naturen og klimaet som preger vingårdene, i kombinasjon med dyrkerne sin kjærlighet og håndtering, gir et resultat av druer av aller høyeste kvalitet.
Champagne de Castelnau følger tradisjonene og kunnskapen de har bygget opp over 100 år, men er samtidig en moderne champagneprodusent med elegante flasker og nye ideer. Et eksempel er Hors Catégorie som er et utvalg av 3 ulike årganger, aldret på bunnfall i 5 år. Dette lagres i Argonne eik (lokal eik) og produseres i svært begrensede mengder.

Champagne Castelnau har mottatt en rekke priser som Bettane + Desseauve, Wine Spectator, International Wine Challenge og Mundus Vini.

​Champagne Castelnau får man på en rekke stjernerestauranter og hoteller rundt om i verden. De har fått kontrakt med flyselskapene British Airways og Garuda airlines og har nå blitt den offisielle champagnesponsoren til Tour De France. Produsenten har på noen år etablert sine champagner internasjonalt og er på å vei til å bli et globalt varemerke.