Chianti master class med MW Mai Tjemsland

Del på Facebook

Vi var en spent samling mennesker som var samlet i foredragsrommet da klokken slo 12.00, – vi skulle få presentert sju ulike viner, men før dette skulle MW Mai Tjemsland gi oss en presentasjon av Chiantiområdet.

Mai snakker engasjert både om historien til området, de ulike jordsmonnene vi skal skille mellom senere og litt om hvordan ulikt vær preger årgangene. Forskjellig jordsmonn har forskjellig drenering, noe som har en del å si for vinplantene. Det er i hovedsak tre jordsmonn å skille mellom i Chianti; Galestro som består av porøs stein, Alberese (limestone/kalkstein) som i hovedsak består av marine skjelett fragmenter som koraller og Clay-Sand (leire-sand).

Tjemsland har valgt 7 viner som er klassifisert som Chianti Classico Annata i motsetning til de to klassifiseringene over (Riserva og Gran Selezione) da det er de som er mest aktuelle på det norske markedet prismessig. Chianti Classico Annata har et lagringskrav på 12 måneder på fat og 12% alkohol, Chianti Classico Riserva må lagres 24 måneder på fat med 12.5% alkohol og Chianti Classico Gran Selezione må lagres i hele 30 måneder og ha minst 13% alkohol.

Den første vinen vi smaker er Chianti Classico Meleto 2015 som kommer fra Gaiole in Chianti, et område som ligger Sør-Øst i regionen og har mye leire-sand og noe limestone. Den har klassisk, lett chiantiaroma, rød frukt, florale toner og hint av fat. Lett og frisk på smak, mye syre, runde tanniner og fin struktur.

Chianti Classico Capotondo 2015 kommer fra Radda in Chianti, litt lenger nord enn vin nr. 1 og jordsmonnet her har mer sand og mer stein (Galestro). Denne vinen har kraftigere aroma, mer utviklet og fine toner av mørk frukt. Smaken følger lukten med mer utviklet og kraftig frukt, en rik og saftig Chianti.

Chianti Classico Terre di Prenzano 2015 kommer fra Greve in Chianti, et område ganske langt nord. Her er jordsmonnet moderat med alle tre typer jord. Aromaen er rik og innbydende, har konsentrert aroma av syrlige kirsebær og florale toner. Her i Greve kjenner man at vinen er mer konsentrert enn vinene fra de mer sørlige områdene, den er kraftigere, rikere og mer konsentrert.
Krydret og strukturert vin med godt lagringspotensiale.

Chianti Classico L`Aura 2015 kommer fra Castellina in Chianti, Sør-Vest i regionen. Her er det mye sand og mye leire i jordsmonnet. Vinen har en elegant og delikat aroma, lette toner av røde bær og hint av krydder. Den er rund og myk i munnen med snille tanniner og en tørr ettersmak med kakaopulvertoner. En snill og lett Chianti med preg av at det er mye sand i jordsmonnet.

Chianti Classico Quercia al Poggio 2015 blir produsert i Barberino Val d`Elsa, midt-Vest i området. Her er det enda mer sand enn vinen over, dette gir en mer elegant og delikat vin, forklarer Mai, det kjenner vi også på smaken. Den har et fint preg av mørke bær og lette kryddertoner på nesen, har en rund og fin smak med tørr utgang. Balansert og saftig.

Chianti Classico Fontalpino 2015 kommer fra vinmarker helt sør i Chianti og nesten halvparten av jordsmonnet består av sand. Her kjenner man en mer moden Chiantistil, dette er på grunn av den sørlige plasseringen. Fin og fruktig aroma av modne mørke bær, plommer og florale hint.
Rund og rik smak med moden frukt, integrert fat og tørr utgang. God Chianti.

Chianti Classico Il Molino di Grace 2015 kommer også fra den nordlige regionen Greve, her er det mer limestone enn i de andre områdene og det gir en mer konsentrert og kraftig vin som vi også så hos Chianti Classico Terre di Prenzano 2015 fra samme område. Konsentrert aroma av røde bær, noe fat og krydder. Strukturert i munnen med rik frukt og lang og tørr ettersmak.

Det var utrolig lærerikt å få presentert vinene fra de ulike områdene i Chiantiområdet med jordsmonn og klima, terroir har definitivt mye å si.

Kun Chianti Classico Meleto 2015, Chianti Classico Quercia al Poggio 2015 og Chianti Classico Terre di Prenzano 2015 er tilgjengelige på Vinmonopolet.