Hummer, reker og kamskjell har alle litt sødme i kjøttet. Da vil en Albariño fungere utmerket. Foto: Geir Salvesen

Den perfekte sommervinen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Frisk nok, rik nok, tilgivende nok. Det bør være tre krav til sommervinen 2018. Abadia de San Campio har alle disse tre egenskapene pluss to til: 1. God pris. 2. På basisutvalget.

Hvis du kjører oppover langs den portugisiske Atlanterhavskysten, krysser elven Minho og holder til venstre, kommer du til dagens vinprodusent. Terras Gauda i Rias Baixas i Spania. Landskapet er litt pussig, sett med vinøyne. Det kunne ha vært et lite stykke Norge med små furuskoger, en elv og havet som bruser der ute. Lukten av salt og sjø hviler rolig over området.

Men det er det ikke. Det er Spanias sjøsalte område Galicia.

I havet svømmer det fisk, og skalldyr elsker forholdene her. Ikke så pussig at man gjennom århundrene har laget en druevin som passer utmerket inn i de lokale forholdene. Og som passer

Hummer, reker og kamskjell har alle litt sødme i kjøttet. Da vil en Albariño fungere utmerket. Foto: Geir Salvesen

utmerket til norske forhold. Albariño er hoveddruen på hvitvinssiden, sammen med litt Godello og annet. Albariño er en liten genistrek av en drue. Den kan minne litt om en Grüner Veltliner med en av og til pærefrisk,krydret fremtoning, men har i det vestlige Spania stort sett høyere munnvekt og fylde.

Albariño som basis for viner er som skapt til vanskelige skalldyr. Vanskelig – fordi det ofte er mye sødme i en del skalldyrkjøtt. Sjøkreps, krabbe og ikke minst reker, for å nevne noe.

Her kommer denne Galicia-vinen inn og redder smakskombinasjonen, for dem som ikke vil ha Riesling. Med Riesling er man sjelden sikker på syre/sødme-balansen og hvordan restsukkeret i vinen forholder seg til syrene og hva de to sammen smaker av munnkjemi.

Med Albariño er man på tryggere grunn.  Alltid kjekt å være på trygg grunn.

Dagens produsent er Terras Gauda, som faktisk er blitt mest kjent for sin blandingsvin. Den er tørrere i smaken enn Abadia de San Campio som er den rene Albariñoen.

Terras Gauda har for øvrig et hyggelig smakerom i de slake åsene nord for Minho. Verdt å besøke.

 

 

511901 Gauda Abadía de San Campio Albariño 2017
Rias Baixas, Spania
Kr 157,90
Karakter: 5
Poeng: 83

Rund, fyldig, plommefruktig, lett å like, 5 g sukker runder den av, også noe hav og salt, kan også nytes for seg selv. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy.

Importør: Moestue Grape Selections AS