Yiannis Boutari i en av de økologisk drevne vingårdene i Naoussa, Hellas. Foto: Produsenten.

Du store alpakka – en greker som smaker som en Barbaresco

Undringens tid er ikke over. En gresk rødvin som har mer enn et streif av Nebbiolo-basert finesse og struktur. Med et smaksgen av Pinot Noir også. La ganen møte ukens vin.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Kir-Yianni Ramnista 2019, Naoussa, Hellas

Hvor skal man begynne? Med folks forestilling om greske viner som noe som lages på de mange pittoreske øyene ute i Egeerhavet? Eller den mer ukjente fortellingen om de indre områder av landet og Naoussa som kjerne for en av landets absolutt fremste rødvinsdruer – Xinomavro? Som betyr svartbitter, på norsk. Men som ikke er hverken bitter eller svart når den er laget til vin. Den har nok noe tanninstruktur, ja, men mest rødbærsfrukt grensende til morell og mørkere bærslag i flaskene til Yiannis Boutari. Og så har den i hendene på Boutari-gjengen – inkludert vinmaker Stelios Boutari – greid å oppnå adskillig finesse også.

Yiannis Boutari som midtpunkt, med Stelios – vinmaker og adm. dir. i bakgrunnen. Foto: Produsenten.

Da Boutari etablerte Kir-Yianni i 1997 var det i troen på at denne druen var i stand til store ting. Familien hadde drevet med vin lenge, blant annet på Santorini. Men da gikk han for seg selv og etablerte vingårdene som ligger i Naoussa og Amyndeon nordvest i Makedonia. Naoussa håndterer Xinomavro og i det kjøligere Amyndeon finner vi Assyrtiko, Chardonnay, Malagouzia og Sauvignon Blanc. Pluss faktisk også en habil rosévin.

Klimaet i Naoussa er varmt og tørt om sommeren, og det drypp-vannes litt. Vinteren har godt med nedbør. Det som også er litt spesielt med denne røde Ramnista, basert på Xinomavro, er friskheten og det aromatiske som man kanskje ikke forbinder med vinmarker så langt sør. Så høyt over havet ligger de heller ikke. Rundt 200 meter og litt oppover.

Så må det også nevnes at Kir-Yianni har kjøpt opp Sigalas vinanlegg nær Oia på Santorini, og lager nå klassiske, høykvalitets Assyrtiko-viner derfra. Som etter hvert har fått en litt høy prislapp.

Kir-Yianni Ramnista 2019 (2773501 )

Naoussa, Hellas:

Absolutt strålende gresk vin med tørket frukt, jordbær, tørr, finstrukturerte tanniner, kan absolutt minne om en Nebbiolo eller en Barbaresco fra Piemonte. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau. Serveres i et burgunderglass.

Symposium Wines AS

Kr. 299.90
88 poeng

Kir-Yianni Assyrtiko The North 2022 (16022001)

Amyndeon, Hellas:

Kjølig, kalkaktig fruktighet, grønn og frisk, middels fylde, livlig mineralitet med salte innslag. Nøytral. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Symposium Wines AS

Kr. 209.90
86 poeng

Sigalas Santorini Assyrtiko 2022 (1505201 )

Santorini, Hellas:

Fyldig, rik, plommer og epler. Dette er en Assyrtiko som tennner på alle plugger. Mer på rikdom enn kanskje mineralitet, men det er mye av alt for dem som liker det. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Symposium Wines AS

Kr. 399.90
90 poeng