En nordmann i Firenze med utsøkte viner

Del på Facebook

Få andre nordmenn oppnår høyere poengsummer for sine viner enn Bibi Graetz. Allerede i 2003 ble hans vin Testamatta kåret til verdens beste vin i Bordeaux. Siden har anerkjennelsen blant vinkjennere bare økt, både i Italia og i verden.

Alle vinene er økologiske, og produsert på druer fra eldgamle, høytliggende vinranker i åssidene rundt Firenze.

Hans døpenavn er Dan Erland Graetz, kallenavnet Bibi har hengt med ham siden barndommen. Han hadde norsk mor, og vokste opp i en borg fra 1100-tallet ved landsbyen Fiesole i nærheten av Firenze. Kunstnerforeldrene flyttet inn på slottet Vincigliata på slutten av 60-tallet. Bibi hadde sitt barnerom rett ved torturkammeret i den store borgen.

I alle år var Vincigliata-borgen et samlingssted for kunstnere, intellektuelle og verdensborgere fra hele verden. Italiensk vin, mat og kultur ble en sentral del av Bibis oppvekst, og norske tradisjoner ble ispedd italienske. I alle årene familien bodde her, forvaltet gartneren vinmarkene rundt slottet. Ved hans bortgang i 1997, bestemte Bibi Graetz seg for å lage sin egen vin.

Mange var overasket da Bibi Graetz som 34-åring innkasserte prisen for verdens beste vin under vinmessen Vinexpo i Bordeaux i 2003. Selv insisterer Graetz på at han leverte inn vinen ved et

uhell. Testamatta betyr Gal i hodet. Selv i dag høster vinen Testamatta internasjonal anerkjennelse. 2018-årgangen er blitt gitt 100 poeng av Decanter og mellom 95 og 99 poeng av andre kritikere som James Suckling, Wine Advocate og Wine Enthusiast.

En annen faktor som har bidratt til suksess har vært Bibi Graetz egenproduserte etiketter. Alle hans etiketter er malerier eller kunstverk fra egen hånd (bortsett fra etiketten til Bollamatta, hans musserende rosévin, der er etiketten laget av hans datter Rosa). Noen av etikettene har skapt furore når de er blitt kjent. Vinen Soffocone di Vincigliata (blowjobb på Vincigliata), er dobbelt betydning av en gammel dialekt for god munnfølelse eller suffocating på italiensk. Vinen ble forbudt i USA på grunn av den støtende etiketten, som ifølge Bibi Graetz er et trykk han lagde på nittitallet av en nymfe som plukker vannliljer. Men amerikanerne ser det annerledes (på grunn av navnet), så der vannliljen vanligvis er plassert på etiketten, er det et amerikansk flagg på vinen i USA.

Bibi har flere av sine viner på Vinmonopolet både musserende, rose, hvite og røde. Bibi Graetz Bollamatta er en spennende musserende rosé som gjerne kan serveres som aperitiff eller til skalldyr. Casamatta Bianco 2019 kan gjerne serveres til fiskeretter. En hvitvin laget på Vermentino og en duft av sitrus. Bibi Graetz Casamatta Rosato 2019 er en rosévin med duft av jordbær, og Sangiovese som hoveddrue. Bibi Graetz lager også utmerkede rødviner som Casamatta Rosso 2019, den utmerkede Soffocone di Vincigliata 2017 som har møtt utfordringer i USA og flaggskipet Testamatta 2016.