Ferdig modnet hvitvin, som er full av liv. Foto: Geir Salvesen

En tur i det grønne (med en moden, hvit burgunder)

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvor ofte er det ikke man gjerne skulle ha hatt sin vin i en topp-modnet utgave? Og så er man avspist med siste årgang som helst skulle ha vært i kjelleren noen år. Ukens vin kommer ferdig modnet. Og er full av liv. Til en behagelig pris.

Ukens vin: Chanson Mâcon-Villages 2016/2017, Bourgogne, Frankrike

Ikke alltid så lett å være vinbestiller, nei. Hadde notater på en utmerket 2017 Mâcon-Villages, den må jeg ha som kosevin til litt skjerpet bruk, tenkte jeg og bestilte en kasse. Og så – oops – 2016 var det jeg fikk. En slenger, en bortgjemt kasse, innerst på et lager, sikkert. Jeg tenkte at hvis jeg får en annen årgang, blir det vel 2018. Men nei. 16 var det. Den smakte annerledes enn 2017 som Vinmonopolets sider lokker med. Men den smakte ikke dårligere, bare annerledes. Og faktisk yngre enn 2017. Mer grønn, med furunåler, bjerkesevje, energisk grønn, stålsyre, ikke ødelagt av overdrevent fatbruk. Kvass, fin og moden!

Moden, ja. Selv om vin nutildags lages for å drikkes yngre enn tidligere, er det klart at kvalitetsviner fra kvalitetsområder trenger den tiden det tar for å omdanne enkle, basale lukter og smaker til noe mer komplekst, mangefasettert, nyansert. Ordboken har mange navn for dette. Man kan sammenligne dette fenomenet med å skulle måtte høre på barnestjerner synge hver kveld, mens det man egentlig leter etter er stemmer som er der de skal i utviklingsstadiet. Sikrere, dypere. De vet hva de vil.

Ferdig modnet hvitvin, som er full av liv. Foto: Geir Salvesen

Slik som ukens vin (er). 5-6 år for en Mâcon fra det sørlige Bourgogne er en høvelig tidsreise for mange av vinene derfra. Noen tåler mye mer enn det, opptil 10-15, men da begynner man også å miste litt friskhet og litt renhet. Disse vinene er også normalt sikre valg på restauranter. Fremfor å risikere en overeiket Meursault eller noe lignende gjevt som gjerne koster tusenlapper, vil slike viner fra områdene sydpå i Bourgogne være langt mer gunstig priset. Men det er klart at det trøkket som finnes i en god Puligny, Chassagne eller Meursault, er det vanskelig å oppdrive på disse kanter.

Chanson har tradisjonelt ikke vært en spesielt omtykt eller berømt produsent, trass i at tradisjonene går langt tilbake, helt til 1750-tallet. Imaget bedret seg kraftig etter at Bollinger fra Champagne kjøpte seg inn i Chanson Père et Fils, som virksomheten kalles. Kvaliteten har vært klart stigende. I dag besitter Chanson 111 hektar med vinmarker, hele 62 hektar med 1.er Cru-vinmarker i Côte de Beaune og Chanson blir dermed en av de store leverandørene i denne appellasjonen.

Så hva skal man bruke disse modne «billig-burgunderne» til? I og med at prisen er der den er, 250 kroner, er dette en vin man ikke trenger spesielle anledninger til å ta frem. En god, stekt fiskerett med smørsaus, eller kamskjell, eller hummer, litt basis restaurant-gastronomi – det er gode matchområder.

Ferdig modnet hvitvin, som er full av liv. Foto: Geir Salvesen

Her er notater på de to årgangene. Så får du leve i spenning om hvilken du får!

1447701 Chanson Mâcon-Villages 2017
Burgund, Frankrike
249,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
Flott Mâcon-Villages med svulmende, plommeaktig frukt, også annen steinfrukt, klare gule aromaelementer. Har litt utvikling på baken. Ganske rund og fyldig i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitif, ost
Good Beverage AS

1447701 Chanson Mâcon-Villages 2016
Burgund, Frankrike
249,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
Tydelig grønngul på farge, på duft furunål, bjerkesevje, urter. I smak grønne plommer, tendenser til stålsyre, også litt kamfer og kandisert limeskall. Tydelig utviklet og kanskje på toppen nå. Passer til: Sushi / sashimi, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitif, ost.
Good Beverage AS