Er det mulig å fange smaken av sommer på en flaske?

Del på Facebook

Selv før vi trekker korken står forventningene i taket. Ikke bare har vinen fått 95 poeng i Decanter, men den fantastisk korallrøde fargen gir håp om en vin som smaker som sommer. I det vi putter nesa ned i glasset får vi mistanken bekreftet. Her er det masse røde bær – rips, jordbær, morell, rose og røde blomster. I munnen er vinen lett og intens på samme tid med en relativt lang, balasert ettersmak.

Conte Zeuli, mannen bak vinenVinen er produsert av Conte Spagnoletti Zeuli som holder til i Puglia området sør i Italia nærmere bestemt Castel Del Monte. Selvom Italia fikk internasjonal anerkjennelse for sin rosévin tilbake på 1940-tallet, var det først i 2011 at de fikk et eget dedikert område for produksjon av rosé da Castel del Monte Bombino Nero ble en av de første og relativt sjeldende DOCGene som utelukkende er dedikert til produksjon av rosévin.

Druene er manuelt innhøstet fra eldre vinranker og produsenten – den gamle greven Spagnoletti Zeuli – driver økologisk. Den flotte fargen på vinen stammer fra relativt lang skallkontakt. Ti timer masserasjon gir vinen også litt ekstra struktur og tanniner, som gjør at det har litt lengre lagringspotensiale enn det meste av rosévin som er ferskvare og bør drikkes umiddlebart. Vinen er produsert på 100 % Bombino Nero, en sjelden, lokal drue som fra naturens side er lav på sukker, har lite tanniner og mye syre, med andre ord perfekt for rosévin. Det gir en frisk, velbalansert og smaksrik vin som passer perfekt på terrassen en sommerkveld, som aperetif, gjerne til noen lette sjømatbaserte forretter eller til lette retter med lyst kjøtt.

Et siste lite poeng – vinen koster bare 150 kroner. Det er jo normalt en viss sammenheng mellom pris og kvalitet, men er vil vi si at det er mye vin for pengene.

Og for å svare på spørsmålet: Ja, det er fullt mulig å fange sommerens smaker i en flaske vin.

God sommer!

 11038701
Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2019
Puglia, Italia
150 kroner

Produktet er tilsendt av Gaia Wines and Spirits som er en del av Gaia Group