Smakingen ble ledet av Pablo Echavarri Abascal direkte fra Faustino, via internett. Foto Hallvard Stavnes Mørck

Faustino – live fra Rioja

Del på Facebook

Mange av medlemmene i Golia Vinklubb var nok kjent med Faustino sine viner fra før. Likevel var det et svært interessant møte med vinene på Godlia velhus 22. juni. Smakingen ble avholdt som en hybrid video- og oppmøtesmaking der de påmeldte fikk sine tildelte plasser med en solid meters avstand mellom bordene. Smakingen ble ledet over video av Pablo Echavarri Abascal som satt trygt plassert i sitt hjem i Rioja.

Smakingen ble ledet av Pablo Echavarri Abascal direkte fra Faustino, via internett. Foto Hallvard Stavnes Mørck

Pablo innledet med historien til vingården. Faustino er den største produsenten i Rioja, og også en av de eldste, grunnlagt i 1861. Vineriet er fremdeles familieeid, og hele familien er involvert i driften. Over tid har selskapet vokst betydelig. Hele 47 000 tønner har de til rådighet, og over ti millioner flasker ligger til lagring. Om lag halvparten av vinen Faustino produserer er til eksport.

Rioja er delt inn i tre regioner, Rioja Alta i vest, Rioja Alavesa i nord og Rioja Baja i øst. Faustino holder til i Alavesa i nord, der det finnes en spesiell kalkholdig jord og mye bratte skråninger samt en del høydedrag. Dette gir et godt grunnlag for en lang vekstsesong som gir konsentrerte viner med bra syre.

Hvit rioja?!

Selv om vinene fra Rioja er populære, er det nok de færreste som har smakt hvitvin fra dette området. Pablo kunne opplyse om at det fram til 2007 kun var tre hvite druer som var tillatt i Rioja. Dette var de lokale variantene Viura, Malvasia de Rioja og Grenache Blanc. Fra 2007 ble ytterligere seks druetyper tillatt å bruke. Tre av disse er lokale varianter og tre er internasjonale varianter, herunder Chardonnay og Sauvignon Blanc. Enn så lenge er det vinene laget av de lokale druene som har mest å tilby, siden det foreløpig er lite eldre vinstokker av de internasjonale variantene. 

Kveldens oppmøtte hadde gleden av å starte kvelden med Faustino V Blanco 2019. Vinen er laget på Chardonnay og Viura hvor stokkene er 35-40 år gamle. Dette er en fin lettdrikkelig vin med tropisk frukt og floralt preg, honning og gule epler, som vil være god på terrassen eller til diverse sjømat, for eksempel reker. Et svært godt kjøp til 140 kroner. 83 poeng. For undertegnede ga denne vinen mersmak, og vil nok utforske mer hvitvin fra Rioja i framtiden.

Smakingen ble ledet av Pablo Echavarri Abascal direkte fra Faustino, via internett. Foto Hallvard Stavnes Mørck

De klassiske røde

Faustinos viner navngis ved ulike romertall. «Lavere tall mer kompleks» er huskeregelen man trenger å vite. Dette kom i utgangspunktet som en enkel måte å skille vinene fra hverandre på hos konsumentene, der «I» var den beste. I synkende tallmessig rekkefølge fikk vi smake fem røde viner. Faustinos røde viner er hovedsakelig laget på Tempranillo-druen, ispedd litt Mazuelo og Graciano. I tråd med det som er kravene i Rioja, har alle vinene fått et kortere eller lengre opphold på eikefat.

Faustino VII 2018

Produsentens mest populære vin, som selges i 128 land.
Kirsebær, tørket frukt, tobakk. Fyldig med middels syre og tannin. Saftig. Til grillmat. Svært godt kjøp til 130 kroner.
83 poeng

Faustino V Reserva 2014

Tørket frukt, kirsebær, røyk
Syrlig saftig frukt, kirsebær, solbær, kakao,
Fyldig med en del syre og tanniner. Bra lengde og konsentrasjon. Til kjøtt, grillmat, sopp, skinke.
85 poeng

Faustino I gran reserva 2008

60 til 80 år gamle vinranker.
Litt lukket. Kirsebær, plommer, animalsk, vanilje og tobakk. Syrlig, en del tanniner, bra lengde. Til solide kjøttretter, gryter. Godt kjøp.
87 poeng

Faustino Icon Edition Reserva Especial 2014

Bare produsert tre ganger i historien.
Aromatisk. Kjøtt, røyk, plommer, tobakk, kakao
Smak av plommer, tobakk, treverk, sjokolade, bringebær
Syrlig-, mye tanniner, konsentrert, intens, bra lengde og konsentrasjon. Flott vin. Til kjøttretter.
89 poeng

Faustino I Gran Reserva 1990

Moden nese. Tobakk, mørke bær, hengt kjøtt, tørket frukt, nøtter
Syrlig, middels tannin, flott konsentrasjon og kompleksitet.
89 poeng