Frem fra glemselen

Del på Facebook

Styret i Norske Vinklubbers forbund har en liten vinkjeller. Nå ønsker vi å ta frem noen viner for å se hvordan de har utviklet seg.

Vinene i vinkjelleren består av viner innkjøpt til diverse arrangementer som årsmøter, master class og messer. De vinene som ble til overs fra disse arrangementene ble lagt i en god kjeller og har fått ligge der i fred og ro, i opptil 12-14 år.  I tiden fremover vil du derfor få notater på viner fra kjelleren, og noen av gangene har vi også smakt den sist tilgjengelige årgangen samtidig.

Først ut er Marques de Caceres Gaudium 2018 og 2005. Dette er en Rioja, og 2018-årgangen består av 95 % Tempranillo og 5 % Graciano.

Marqués de Cáceres Gaudium Gran Vino 2018

Varenummer på Vinmonopolet: 4035401.

Mørk rød med litt lysere kant. Kompleks og kraftig duft av mørke skogsbær, kirsebær, plommer, søtlige krydderarter med lett orientalsk preg, skogbunn, lær og noe eik.

Smak: Smaken er litt som duften antyder. Fyldig men balansert. Hardt anslag, men med nok moden frukt til å tåle fatet. Avdempet syre og tanniner som absolutt er tilstede, uten å være sjenerende. Har godt av litt luft, og kan godt serveres litt kjølig. En deilig smaksbombe.
89 poeng

Marqués de Cáceres Gaudium Gran Vino 2005

Dyp rød, nesten svart i farge. Kraftig duft av solbær og eik slår mot deg, men bak førsteintrykket kjennes en lett søtlig duft av plommer, friske bær og kirsebær, samt en duft som lå bak der, som vi hadde problemer med å gjenkjenne. Vi landet på sigarboks/humidor.

Smaken er medium pluss til kraftig. Distinkte toner av frukt, mørke bær og orientalske krydder, sedertre, kaffe, balsamico, lakris og tobakk, som alle slåss om oppmerksomhet. Silkemyke tanniner og balansert syre. Avslepne tanniner er nok fordi den har fått utvikle seg siden 2005. Dette er en tørr vin, selv om den er fruktig i alle lag. Eiken er framtredende, så luft er essensielt, allikevel mindre sjenerende enn på den unge varianten. La den luftes i glasset, så kjenner man utviklingen underveis. Den åpner seg og blir nesten fullkommen i løpet av en liten time. Da dette er en betydelig eldre vin enn forrige flaske så blir aldringstegnene interessante.

Vinen framstår mer moden og mer på plass, både hva gjelder duft og smak. Litt mer krydret, og smaker av kaffe, tobakk og balsamico er nok også et resultat av lagring. Den kan godt ligge ennå noen år.
91 poeng