Et søtt vinslott er Monte del Fra. Foto: Produsenten.

Hvit januar? God, rik og rimelig italiener.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ca del Magro…. Er man da på den magre siden av vinsmaken? Nei. Men den passer bedre til magre tider mer skranten lommebok.

 

Ukens vin: Ca del Magro Monte del Fra, Bianco di Custoza, Italia.

Det er januar. Mye er spist og drukket. Men mange fastholder prinsippet om at en dag uten vin, er som en dag uten sol. Mulig å utholde, men bedre med.

Av og til trenger du bare en slik vin. En generøs, smaksrik, ikke spiss, men ganske rund vin, fyldig og med støttende fruktsødme. Den skal kunne brukes til det meste.

En god del vinkonsum har følge av merkelapper. Spesielle vinområder, enkeltvinmarker, spesielle produsentnavn, etc. Men mange viner har ikke nådd opp til berømmelsens forskjellige platåer og må slå seg til tåls med å være c-kjendiser. Slik som ukens vin. Fra Custoza-området i Italia.

Hvor i all verden er det hen? Jo, vest i Veneto, sørvest for Gardasjøen. Veneto er jo kjent for Soave og Valpolicella, men lokalt også Custoza. Vi kan si at det ligger like vestenfor byen Verona.

 

Et søtt vinslott er Monte del Fra. Foto: Produsenten.

 

Druene er noen av de kjente fra Soave, f. eks Garganega og Trebbiano, men også Friulano og Cortese. Cortese er blitt en viktigere bit av miksen fra og med 2019. Ca del Magro har 40 prosent Garganega, 20 Cortese, 20 Trebbiano, 5 Friulano og 15 prosent en sjelden drue kalt Incrocio Manzoni.

 

Et søtt vinslott er Monte del Fra. Foto: Produsenten.

9212701 Monte del Frá Cà del Magro 2017
Custoza, Italia.
Kr 159,90
83 poeng, terningkast 5

Svakt gul på farge, på duft moden og varm steinfrukt, mest plomme. Samme i smaken. Generøs plommefrukt. Har noe restsødme. Rundt 5 g pr liter. Men kombinert med god, underliggende syrlighet blir det ikke søtt og klissete. Det gjør den lett anvendelig. Kan brukes til reker, sushi, pizza. Trolig også til bacalao, fårikål og slike retter. Og til kos foran peisen, eller på terrassen om sommeren.

NB! Prisen ble satt ned fra 169,90 til 159,90 1. januar 2020.