Jeanne Piollot – 19-åringen som startet egen vingård

Del på Facebook

Jeanne Piollot etablerte Dame Jeanne allerede som 19-åring i 2017.

Så vidt ferdig med skolen skaffet hun seg 2,3 hektar med Pinot Noir, Gamay og Chardonnay i Molesme, Châtillonnais (Côte d’Or, Burgund). Jeanne Pillot var ikke ukjent med hva hun hadde gitt seg i kast med, både mor og far er anerkjente produsenter i Champagne og Jeanne har opp gjennom årene hjulpet foreldrene i deres vinmarker. Men nå ville hun gjøre noe eget. «Jeg måtte skape alt fra grunnen av, historien måtte skrives og nettopp dette er så spennende,» sier hun. Selvsagt fikk hun hjelp av sine foreldre, men dette skulle ikke bli hverken Champagne Piollot eller Champagne Marie Courtin, men den helt nye Domaine Dame Jeanne.

Hun var aldri i tvil om hvordan vinmarkene skulle dyrkes, det var åpenbart at hun skulle følge den samme økologiske produksjonen om familien hadde benyttet i flere tiår. Jeanne er 100 % overbevist om at det er ingen framtid utenfor denne formen for landbruk. «Lytt til naturen, respekter og observer den” er hennes motto. Ingen kunstige produkter, lett bearbeiding av jorda, grønn beskjæring om våren, luking for hånd om sommeren og mye lidenskap er det som skal til, i følge Jeanne. Takket være dette får vinen en naturlig vinifikasjon i kjelleren, uten kunstige inngrep. Det benyttes minimalt (eller ingen) svovel for å lage naturlig vin.  «Naturlig gjær, lav avling, og ingen tilsetninger resulterer i den vinen som vinmarken vil gi oss», sier Jeanne Pillot.

Etter fire år med hardt arbeid, ble den første årgangen lansert i oktober 2020.

Dame Jeanne i Norge

Vi har smakt to av Dame Jeannes viner, hhv Dame Jeanne prémices 2018 og Dame Jeanne prémices rosé 2018. Begge vinene er å finne på bestillingsutvalget. Er du tilfeldigvis på Voss, så skal den være tilgjengelig på Park hotell. Ellers så serveres den også på Nektar Vinbar i Oslo.

Dame Jeanne prémices 2018

Vnr. 12848601
Pris kr. 349,90 

Gylden farge

Duft av røde bær, grapefrukt og lett jasmin. Antydninger til lett gjærduft. Mindre bouquet enn rose fra samme produsent.

Små bobler som gir friskhet umiddelbart.

Minner om pet nat i anslag. Lett syrlig, med svakt bitre undertoner. Smakene vokser i munnen, og avdekker både røde bær, nevnte grapefrukt og en hint av ingefær. Lette toner av karamell som runder det hele av og gir ett inntrykk av at dette er en bløt vin, tross toner av ingefær. Etter en stund i glasset endres karakteren noe og noter av kirsebær blir mere framtredende. Totalopplevelsen er at dette er annerledes enn eksempelvis Cremant som ville være naturlig å sammenligne med. Gir assosiasjoner til cider, med all sin fruktighet.

Medium til god fylde, god tørrhet og lang ettersmak

87 poeng

 

Domaine Dame Jeanne Prémices rosé 2018

Vnr. 12848801
Pris kr. 339,90

Gylden farge lett lakserosa.

Duft av autolyse og røde bær. Betydelig mer fruktig, men mindre kompleks enn en typisk Cremant de Bourgogne.

Distinkt mineralitet på tungen, med syrlige røde bær som bringebær og jordbær, og undertoner av lime aprikose og tranebær. Mindre smak av gjær enn hva duften varslet. Det tror jeg er fint, da de friske smakene letter får skinne. Det er lett å kjenne igjen Pinot Noir, som i en blanc de noir champagne. Kanskje ikke like elegant som Champagne, men desto mer morsomt eller lekent. Medium fylde, frisk på tungen. Mitt tips er å la den stå litt i glasset, før man nyter.

Den har lang ettersmak som med litt smatting også får fram hint av karamell. Gleder meg til denne som forfriskning en solrik aften etter en varm dag, men kan også passe til skalldyr eller kremete oster.

88 poeng

Importør Champagneinvest. Produktene er tilsendt.