Kjenner du Ken? Ken Forrester?

Del på Facebook

I 1689 ble vingården Zandberg grunnlagt som en av de eldste i Cape. Den ble først eid av guvernør Simon van der Stel men soldaten Frederick Botha fikk gården etter å ha fullført kontrakten sin og blitt en fri borger.

Frederick var en fargerik karakter som visstnok er forfaderen til den nåværende presidentfamilien, han fikk 8 barn – utenfor ekteskap og han og elskerinnen bodde på Mauritsius i 10 år i eksil. Han plantet sine første vinmarker på vingården i 1694 og bygde de første bygningene. I 1833 kom den tyske familien Scholtz på banen, de forandret navnet på gården til Scholtzenhof og produserte vin her i over 100 år.

Etter Scholtzfamilien hadde gården flere eiere, på tidlig 1990-tall i forbindelse med bråket rundt Mandela klarte ikke de nåværende eierne og drive med vindyrking mer. I 1993 kom Ken Forrester til redningen da gården ble lagt ut på auksjon, han hadde bakgrunn innen hotellindustrien men var klar for å satse på vinmaking med sin lille familie i en periode mange andre hvite rømte fra regionen. De replantet vinstokker og renoverte vingården, i 1994 produserte de de første vinene under eget navn. Snart vant Forrester priser for sine utmerkede chenin blanc viner, med god hjelp fra topp-vinmakeren Martin Meinert. De har vært representert ved mange store eventer, inkludert åpningen av det skotske parliment og Nelson Mandelas 85-årsdag.

Vingården er i dag på ca. 50 hektar.
Vinmarkene ligger i skyggen av Helderbergfjellene og har et flott klima for vindyrking, dette gjør de med fokus på miljøvennlig produksjon. De har også som en del andre i regionen fokus på en god arbeidssituasjon for arbeiderne, og siden de gjør det meste for hånd har de også mange ansatte.
De produserer Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Grenache, Mourvedre, Cabernet Franc og Petit Verdot.

Ken Forrester Petit Pinotage 2016 er en del av deres Petitlinje, en rekke viner med fokus på ung frukt og lett tilgjengelige viner. Vinen har en ung og frisk aroma, deilige bærtoner med solbær, kirsebær, plommer og jordbær. Den er saftig og bløt på smak, har godt integrerte tanniner og en veldig fin, ung fruktighet. Meget godt kjøp.

Ken Forrester Chenin Blanc Old Vine Reserve 2016er en del av deres Reservelinje, den har vunnet utallige priser de siste årene for sitt ikoniske uttrykk. Druene er håndplukket fra vinstokker som er i underkant av 40 år gamle, den er lagret 9 måneder på fat (80% på brukte franske fat, 20% nye) og to runder på bunnfall. 4% av druene er botrytisinfiserte. Vinen har en kompleks aroma av modne gule epler, hvit steinfrukt, litt voks og honning. Den er rik og intens på smak, fyldige frukttoner og en tørr utgang. En veldig flott Chenin Blanc.

Ken Forrester Renegade 2013 har en drueblanding vi kjenner fra Rhône; 59% Shiraz, 9% Mourvedre og 32% Grenache og er en av de første vinene Sør-Afrika med denne stilen. Den er lagret 18 måneder på franske fat. Den har en intens aroma av mørke bær, krydder, hint av animalske toner og sorte oliven. Den er balansert i munnen, rik på smak og litt sødmefull med integrerte tanniner og fin syre. Godt krydderpreg også på smak. Old World-stil med New World-druer beskriver denne godt, får mer kompleksitet med noen år i kjelleren.