Her er noen av arbeiderne som har vært med på å lage vinene fra Great Heart-serien fra Sør-Afrika. Foto: Produsenten

Kjøper du vin fra disse, får fattige familier mat på bordet

Omtrent alle som kjøper vin, gjør det ut fra personlige preferanser og hva de synes smaker godt. Men det finnes også muligheter for dem som vil gjøre en sosial innsats. F. eks ved å kjøpe vin fra disse arbeiderne i Sør-Afrika. Kjempegod er den, til og med.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Mullineux & Leeu Great Heart Chenin Blanc 2022

Skal man kjøpe vin fordi man synes synd på noen, eller fordi man synes det er godt – og i tillegg kan gjøre en sosial innsats med egne penger?

Organisasjoner som Fairtrade har gjennom mange år nå gjort en innsats på dette området ved å oppmuntre til kjøp av varer fra produsenter som behandler arbeiderne sine godt. All ære til dem for det. Det er dessverre ikke alltid varene, vinene i dette tilfellet, har vært verdt det ekstra fokuset på det sosiale.

Men her har vi noe annet: En utrolig flott hvitvin fra et arbeiderkollektiv som jobber for den kjente produsenten Mullineux & Leeu som har vinmarker – og kjøper druer – fra store deler av Kapp-provinsen i Sør-Afrika. Jeg har bare smakt en av dem, en Chenin Blanc med et umiskjennlig opphav fra Swartland, med granitt og flint og greier som hovedelement. Det finnes 5 i alt, to av dem er i Norge. Mullineux har to produksjonsanlegg, ett i Roundstone ved Kasteelberg og ett i Franschhoek. Det er arbeiderne ved disse to anleggene som er hjulpet til å etablere Great Heart Wines. Det skjedde i 2020. Og blir 100 prosent eid av dem.

Andrea og Chris Mullineux, som flere ganger er kåret til årets vinmakere i Sør-Afrika, innså at man måtte prøve å spre vinmaking og eierskap på flere hender. Derfor ble det tatt et slikt initiativ. Selskapet er ikke bare eid av lokale arbeidere, men vinmarkene blir kultivert av dem, vinene blir laget av dem (trolig med god hjelp av Mullineux-paret) med Gynore Hendricks som hovedansvarlig. Han har fulgt et program som heter Cape Winemaker’s Guild Protege Program og som er satt opp for å utvikle fagkunnskap på feltet til flere. Fortsatt er sørafrikansk vinmaking en ganske så hvit affære.

Historisk sett har noen produsenter mye å svare for i behandlingen av arbeidere. Det var en tid da arbeidere – hos noen – fikk betalt lønnen sin i alkohol. Med enorme rusproblemer som følge.

Den tid er for lengst over, og selv om det finnes lommer her og der – spesielt i innlandet – der arbeidere føler seg utnyttet, er nesten alt mye bedre nå. Og mange fargede får nå muligheten til å være med på utviklingen. Ikke mange nok, ifølge kritikerne. Men slik vil det nok alltid være. Hvis du vil lese mer om prosjektet, er det informasjon på denne nettsiden: https://greatheartwines.com/about-us/

Mullineux & Leeu Great Heart Chenin Blanc 2022 (15389301)

Coastal region, Sør-Afrika:
Duft av stein og flint, en flott kjerne av mineralitet med salt og nøytral, ganske konsentrert, frukt. Pære, fersken og kvede. Frisk, middels fyldig, veldig spenstig vin. Som en Chablis på steroider. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff, sushi / sashimi. På bestillingsutvalget.
Winning Brands AS

Kr. 219.90
87 poeng