En fin Pouilly-Fumé med kveite- og lakseceviche. Det er bare ett av mange matvalg til denne elegante vinen. Foto: Geir Salvesen

Duften av elegant vår i glasset

Ukens vin er en vin som er ekstra god fordi den smaker mindre av opphavsdruen! Møt Pabiot Pouilly-Fumé. Laget på Sauvignon Blanc.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Alle har vi vel en kjepphest. Som vi rir på. Også innenfor vinens verden. Og uansett hvor programforpliktet man er som vinskribent til å ha et åpent sinn, er det ikke til å komme bort fra at personlige preferanser ofte spiller en rolle. Stor rolle, vel. Og min greie, for å si det på moderne norsk, er at jeg ikke er så begeistret for tradisjonell Sauvignon Blanc-smak. Jeg liker den best litt dempet. Så dempet, faktisk, at det kan være vanskelig å si at det er det ene eller det andre. Dette er selvfølgelig kontrært til all seriøs vinjournalistisk tenkning rundt druetypisitet og diverse. Men slik er det vel med oss mennesker. Våre preferanser svinger vel også.

Mange liker den, det er ikke det. Jeg har hatt mine perioder da f. eks New Zealandsk Sauvignon Blanc med tropisk frukt og nesle og pyrazin, det spesielle grøntluktende og paprikamakende stoffet som preger mange av vinene derfra, var interessant. Men det er først når druen kommer fra Loiredalen i Frankrike at jeg føler det blir noe mer enn aggressive primæraromaer. (Ett tydelig unntak er Gabrielskloof Sauvignon Blanc, laget på amforakrukker) Da har jeg f.eks heller ikke nevnt kattepiss og solbærbuskblader. Som jeg har gjort nå.

Når jeg nå, i april 2024, heller oppi litt Pabiot Domaine de fines Caillottes i glasset, er det umulig å skjule smilet som brer seg i ansiktet. Aah, sånn skal det være. Noe elegant, et anstrøk av vårkonvall, kanskje? Njaa, litt steinfrukt? Eller er det et lite touch av stikkelsbær, som jo så ellers er typisk for Sauvignon Blanc i Loire-dalen? Njaa, vanskelig å si. Alt smelter sammen med alt, som det skal gjøre i gode viner. Et vårlig preg? Ja, uten at det blir for mye gress av det.

Større steiner ligger blant vinranker.
Domaine des Fines Caillottes, er eiendommens navn, oppkalt etter disse spesielle steinene i vingården som på en eller annen måte er med på å gi vinen dens opphøyde preg. De er laget av kalkstein og leire. Andre elementer i vingården er flint og steinfossiler. Foto: Produsenten.

Pouilly Fumé er det mer ukjente sideområdet til Sancerre. Vinene derfra er gjerne litt rundere i preget, litt mindre aromatiske. Høyere alkohol med årene har også gjort vinene fyldigere. Ukens vin runder 13,5 volumprosent alkohol, uten at det merkes i spesiell grad. To andre hyggelige fakta. Prisen på denne har holdt seg relativt stabil de siste årene med bare 10 kroner opp på to år. Den er også i basisutvalget. Og altså lett tilgjengelig.

Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2022 (1502101)

Loire, Frankrike: Elegant duft med vårblomster og melontoner, i smaken velbalansert med en frisk svakt fløtete og litt urteaktig smak. Meloner og nøytrale stikkelsbær. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. På basisutvalget.
Gavin AS

Kr. 259.90
87 poeng