Litt saftighet og friskhet gjør at man får lyst på en dråpe ekstra. Foto: Geir Salvesen

Leskende rødviner? Denne blir man ikke fort munntrett av!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvitvinens oppgave er gjerne å gi friskhet og lyse aromaer til en matrett. Rødvinen skal være kraftigere og er av og til så rik at den fremstår som en liten rett i seg selv. Men hvor ofte er ikke kraftige rødviner trettende i munnen? Mange av vinene som scorer høyt både blant norske og utenlandske vinskribenter, er fulle av smak og trøkk. Det er akkurat som om det er noe mindreverdig med viner som lesker og forfrisker, mens jeg finner at det er disse vintypene jeg blir sittende og nippe til lenge. Ett glass med 15 volumprosent overeiket, varm amerikansk rødvin og det er nesten ett glass for mye.

Litt saftighet og friskhet gjør at man får lyst på en dråpe ekstra. Foto: Geir Salvesen

Begrepet «saftighet» er nesten et bannord for enkelte, men så har det også ofte vært reservert for ikke særlig seriøse dråper.

Ukens vin – Pettineo Cerasuolo di Vittoria – er laget på oppskriften fra så mange viner på sørsiden av Sicilia. Vi snakker altså ikke om de designede, høyprofilerte Etna-rødvinene og edle druer som Nerello Mascalese og lignende, men om en miks av Nero d’Avola og Frappato.

For å ta de druene: Nero d’Avola er ofte mørk og varm og fyldig og krydret, mens Frappato er lysere, rødere og friskere i frukten. Produsentene kan altså mikse disse og få den karakteristikken man vil ha. Her har Pettineo, som satser på økologiske viner, åpenbart villet hente det beste fra to verdener.

7364201 Pettineo Cerasuolo di Vittoria 2014, Vigna di Pettineo 
Sicilia, Italia.
Kr 169,90
Karakter: 6, Poeng: 85

Middels rød med fiolett streif, behagelig duft med miks av mørke og røde bær, i smaken mest mørke bær og plommer, litt krydder. Fremfor alt en renhet og friskhet gjennom hele smaksbildet. Avsluttes med lette tanniner.
Bruk: Hvitt kjøtt, pizza, pasta med kjøtt.