Vinen står i stil med interiøret i vinkjelleren. Edelt og tradisjonelt. Foto: Geir Salvesen

Moden og god til grillkjøttet

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Har du et stort grillparty? Trenger noe helt spesielt til biffen eller lammet? Da kan en ekstra moden Malbec være tingen. En Weinert Malbec fra 2010. Magnumflasker får du for bare 329,90.

Ukens vin: Weinert Malbec 2010, Mendoza, Argentina

Vinen står i stil med interiøret i vinkjelleren. Edelt og tradisjonelt. Foto: Geir Salvesen

Hvor ofte er det ikke vi heller i oss rødvin som definitivt er for ung. Ofte. Og så er det da litt morsomt å komme over en vin som virkelig ikke er for ung, som er fullmoden og gir det den har. Slik som denne Malbec’en fra Weinert i Argentina. Alle som har vært i Argentina vet at Malbec går som hånd i hanske sammen med grillkjøtt, for det er stort sett det man spiser, i hvert fall utenfor de store byene. Saftigheten, den energiske frukten og de rensende tanninene har gjort at denne druen har funnet et nytt og godt hjem i vinform nede i Argentina.

Men så var det dette med alderen, da. Vi får stort sett tak i unge og ferske viner, og ofte når jeg drikker Malbec får jeg en følelse av at den burde ha vært i kjelleren mye lenger. Men ikke denne, for den er fullmoden nå. Den er altså 11 år gammel, og gir et tydelig lagringspreg. Man må kanskje være vant til lagret vin for å sette virkelig pris på denne, fordi primærfrukten er borte og erstattet av nettopp lagringspreget. Som tar form av lær, krydder, sko, sigarkasse og lignende og der frukten har fått litt sviske i tillegg til varm plomme.

Det er en stil som absolutt varmer en kald sommerkveld – for det er vel det vi som oftest har her i Norge.

Weinert er en produsent som lager viner i det man kan kalle «klassisk stil». Og det er en kategori som denne virkelig faller inn i.

Når det gjelder prisen, er jo 330 kroner et virkelig røverkjøp ettersom enkeltflasken på Vinmonopolet med samme årgang koster 250 kroner.

Det eneste aberet er at den må bestilles. Men det har den jo til felles med mye annet godt.

Vinen står i stil med interiøret i vinkjelleren. Edelt og tradisjonelt. Foto: Geir Salvesen

 

9494305
Weinert Malbec 2010
Mendoza, Argentina
329,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Tett mursteinsrød med begynnende bruning, duft av plommer, lær, skomaker, metallverksted. Smaken er rund og relativt kraftig og tydelig utviklet, men fortsatt godt innenfor. Kan minne om en eldre Bordeaux fra en varm årgang. Noe tanniner er igjen og strammer opp litt i finish. Alkoholen på 14 volumprosent gir ørlite sviing, men dette er moden og god vin på virkelig billigsalg. Passer til: Storfe, storvilt, lam, and, bbq/grillmat, lam og sau
Momentum Wines AS