Selve landsbyen Meursault er kanskje ikke så mye for øyet, men vinene herfra er kjente og kjære. Foto: Geir Salvesen

Munngod, mineralsk Mini-meursault med midikropp

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ok, så finnes det ikke «ekte» mineraler i vin, men her har du en klassisk, ekte burgunder i terroir-drevet, ren stil som ikke er ødelagt av heftig og fordyrende fatbruk.

 

Ukens vin: Matrot Bourgogne Chardonnay 2017

 Domaine Matrot har i en årrekke levert Meursault i Norge og hatt fotfeste i det vanskelige Basisutvalget så lenge jeg kan huske bakover.

Så er det noe med Meursault som kjennerne kan diskutere. Hva slags stil kjennetegner egentlig en Meursault? Er det den nøttete, smørdryppende, ekstravagante krydrede stilen? Som mange liker….. Eller er det en slankere og syrligere versjon?

Det er første versjon som skaper de største ooooh og aaaa-refleksjonene. Spesielt hos en viss type vindrikkere som vil ha mest mulig av alt. Jeg sier ikke at det er galt. Men selv har jeg nok klart beveget meg i slankere retning. Poenget er ikke at den ene munnfullen skal være på bristepunktet full av kraft og krutt og fatsmak. Poenget er at den neste munnfullen, og den neste etter der igjen til sammen skal gi en munnbærekraftig opplevelse med friskhet uten at vinen virker trettende.

I ukens vin, som er en generisk Bourgogne Blanc, er det siste versjon som gjelder. Også dette er en slags Meursault-look-a-like, men altså på den slanke og pure siden. Laget av 30 år gamle vinmarker som ligger kloss ved Meursault-appellasjonen.

Matrot drives i dag av døtrene til Thierry og Pascal Matrot som siden 2016 har overtatt driften. Men vinmakerfaren Thierry har staket ut kursen med en alternativ og friskere Meursault-stil.

 

 

Selve landsbyen Meursault er kanskje ikke så mye for øyet, men vinene herfra er kjente og kjære. Foto: Geir Salvesen

 

Ofte er det heftig mye eik på Meursault, og Matrot lar selv denne billigvarianten gjære på eikefat, før den får et opphold på fat. Men av en eller annen grunn får man ikke det munn-uttørkende preg fra overeiking. Bare et pent, balansert krydderslør.

Matrot oppgir at man høster druene når de er absolutt modne, man chaptaliserer ikke – dvs tilsetter sukker for å drive opp alkoholen. Deres naturlige nivå er rundt 13 volumprosent alkohol. Vinen ligger ganske lenge på gjærcellene (11 måneder) men det røres ikke så mye og ofte. Altså det man kaller batonnage, på fransk. En gang i måneden, bare.

Den store attraksjonen ved ukens vin er altså at den har et slags Meursault-stempel på seg, men prisen er bare halvparten.

 

Selve landsbyen Meursault er kanskje ikke så mye for øyet, men vinene herfra er kjente og kjære. Foto: Geir Salvesen

 

4483701 Matrot Bourgogne Chardonnay 2017
Burgund, Frankrike
.
236,– kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

En klokkeklar, mini-meursault uten noe sterkt fatpreg i smaken med fint, modent sitruspreg/lime og underliggende mineralitet og kalk. Den har også en del primærfruktighet, fersken og plomme.  Middels fyldig. Ren og fin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff
Importør: Moestue Grape Selections AS.