Melon de Bourgogne-druen
Mange hvitviner er laget for å drikkes unge og ferske. Men noen har svært godt av å lagres noen år. Muscadet-viner er faktisk en av den sorten.

Det er dessverre noe anemisk/blodfattig over en del Muscadet-viner laget på Melon de Bourgogne-druen. Ja, den heter jo det. Misvisende? Den kom egentlig fra Bourgogne, men tapte i konkurransen mot Chardonnay der. Heldigvis. I Loire ble den omfavnet, spesielt ytterst mot havet og brukt i de vinene som har navnet Muscadet. Og havnet i en prismessig og imagemessig bakevje. I utgangspunktet er en Muscadet en ganske smaksribbet affære hvor man har få ting å spille på. En syrlig, lavalkoholisk drue som bare kunne få litt mer skyv ved å lagre den lenge på gjærcellene. Sur Lie, som det heter. Det gir en litt kremete munnfølelse. Pluss en svak undermoden melonfrukt. Så vidt.
Men mineraliteten og syren var alltid attraktiv for dem som ville ha den stilen. En stil som passer fint til ekstreme skalldyr slik som østers hvor det er jod og salt som spiller hovedrollen.
Og så er det en annen faktor også. Lagring. Aldring. Og gjerne i tillegg til lang lagring på gjærcellene. Slik som i ukens vin med det lange og vanskelige navnet. Som i tillegg ikke har Muscadet i navnet. Hvorfor? Fordi navnet ikke er så tiltrekkende på kjøperne, trolig. (I mange vinnavn finner vi også Sevre et Maine Sur Lie. Sevre og Maine er de to små elvene som flyter sammen i området og med sjarmerende vinmarker rundt.) Det handler om lagringens magiske virkning. Viner med høy syre og mineralitet og lav alkohol (rundt 12 volumprosent) har svært godt av lagring. Kompleksiteten øker, denne enkle, syrlige druesaften blir litt fyldigere og med mange smaksmessige avgreninger.

Dette gjør også at den passer til flere matretter, (les: skalldyr og fisk med syrlig smørsaus). Ukens vin har faktisk 43 måneder på bunnfallet og det gir en umamivirkning i vinen ettersom det skapes aminosyrer av proteiner fra døde gjærceller. Og det oppfattes av hjernen som en godsmak. Det hjelper også i matmatchingen. To gode elementer her, altså. Sur Lie og modning med alder
Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2015 (5065401)
Frankrike, Loire
Svak gulfarge, på duft ganske sammensatt med streif av østers, grønn sitrus, mineraler og litt hasselnøtter. Godt skyv i smaken. Fin og harmonisk finish. Superb skalldyrvin. Østers spesielt
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Bestillingsutvalget
Vinum AS
Kr. 279
88 poeng