God og elegant. Her er den originale rosa Champagne. Fra Veuve Cliquot. Foto: Geir Salvesen

Norge i rødt, hvitt og musserende. To gode 17-mai-viner som sprudler!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Folk venter ikke lenger på de store høytidene før de kjøper seg noen bobleviner på Vinmonopolet. Nå skjer det hele året. Men ekstra gjevt er det å feire nasjonaldagen med musserende vin. Rosa musserende er ekstra spennende. Pinot Noir gir ekstra pådrag. 

 

Ukens viner: Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut og Veuve Cliquot Brut Rosé

 

To gode alternativer, en ekte rosa Champagne. Og en rimelig og bra rosa musserende med skikkelig smaksskyv. Den siste et budsjettalternativ, for det trenger vi alltid. Og den første det eksklusive og mer påkostede alternativet.

Faktum er at det var Veuve Clicqot som var først ute med rosé-champagne. I hvert fall i følge dem selv. I fjor feiret vintypen 200 års jubileum hos dette Champagnehuset. I år er den altså 201 år gammel.

Mens mange vinjournalister ikke vil ofre den vanlige, gule enken – Veuve Clicquot –noe særlig med omtale på grunn av høy pris og altfor høy avkastning og en litt vandig finish (men den er blitt bedre de siste årene), er det noe annet med rosévarianten. Her er det mer kompleksitet og vilje til uttrykk.

Vinen kommer fra 50-60 forskjellige vinmarker, og har reserveviner fra 5-6 årganger.  Det er rundt 50 prosent Pinot Noir, og resten en miks av Pinot Meunier og Chardonnay.

Delorme er en suksessrik produsent i det sørlige Bourgogne som har fått et stort marked i Norge med sin vanlige Crémant de Bourgogne Blanc de Noir. Men i rosa-versjonen – som også finnes i Vinmonopolets basisutvalg, har man tatt Pinot Noir-druen og laget en rosé i klar retning mot rødvin. Det er masse smakskrutt i den, og elegansen er nok ikke helt i toppen, men det er en veldig anvendelig vin. Og fargen ser jo festlig ut.

En av fordelene med å velge en crémant fra Bourgogne, er at det brukes samme druer som i Champagne. Men med høyere modning og annet jordsmonn.

Med rød farge og uttrekk fra fargestoffene i drueskallet, kommer også antydning til tanniner og bitterstoffer. Derfor passer denne vintypen godt sammen med noe å bite i. Vellagret spekeskinke fra Italia eller Spania kan være noen alternativer. 

 

God og elegant. Her er den originale rosa Champagne. Fra Veuve Cliquot. Foto: Geir Salvesen

 

4402201 Veuve Clicquot Brut Rosé
Champagne, Frankrike

499,90 kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)

Kobberfarget mot lys rød. Dette er en klassisk, konsentrert rosé-sjampis med innslag av kirsebær, saftige jordbær, nyper og moreller. Mye energi i denne.  Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 
Importør: Moët Hennessy Norge AS

 

 

God og elegant. Her er den originale rosa Champagne. Fra Veuve Cliquot. Foto: Geir Salvesen

 

1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut
Burgund, Frankrike

174,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 5)

Veldig bra kjøp. Energisk, rødbærsfruktig, moreller og nyper. Litt grovhugget i stilen, men ellers brødbakst og rødt eple i finish. Ganske fyldig. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 
Importør: Beverage Partners Norway AS