Litt laks. Litt asparges. Litt Grüner Veltliner, blant annet fra Petra Unger. Det er god spise.
Ukens viner:
Petra Unger Gottschelle Grüner Veltliner 2020, Kremstal, Niederösterreich, Østerrike
Eichinger Strasser Wechselberg Grüner Veltliner 2024, Kamptal, Østerrike
Birgit Eichinger Ried Gaisberg Grüner Veltliner 2023, Kamptal, Niederösterreich, Østerrike
Gryner er tingen, i tilfelle du ikke visste om det fra før. Jeg visste det nok, men etter en uke i Østerrikes vinområder er jeg heftig overbevist om hvilken fantastisk, allsidig drue dette er for å lage viner som også passer til vanskelig mat.

Weingut Petra Unger
Gul, gul er vinen i glasset. Her på sørsiden av Donau i Kremstal der landskapet vider seg ut, er det varmt og godt. Og det kjennes på stilen.
-Ja, vi har varme vinder fra øst om dagen, og kjølige netter som gir aromatisk spenst, sier Petra Unger. Hun tok over eiendommen som faren hadde drevet fra 1964. Det skjedde i 1999. Hun lager også en fin Riesling fra Gaisberg-marken i 21-årgangen, og en grei rosé fra Zweigelt-druen.
Wachau, Kamptal, Kremstal.
Ok, uttalen først. Vi sier gjerne Gryner i Norge, men tødlene over ü-en uttales egentlig som en mellomting mellom y og u. Tungen må langt frem til innerleppene. Det er bare å prøve seg frem.
Det aller viktigste er allikevel dette: Her har vi å gjøre med en kameleonsaktig druetype som er i stand til å opptre i nesten alle forkledninger. Fra den super-mineralske og salte-minimalistiske versjonen til et botrytis-monster som tenner på alle smaksplugger samtidig. Og alt imellom. Jeg visste det nok sånn halvveis fra før, men det er noe med å få det demonstrert dag etter dag på en vintur der man stort sett bare konsentrerer seg om Grüner Veltliner og Riesling. Fra Wachau og Kamptal/Kremstal langs vakkert-flytende Donau i Østerrike. Noen av de gjeveste eksemplarene med litt lagring på store eikefat, kan faktisk minne om modne, hvite burgundere! Tro det eller ei.

Grüner er Østerrikes egen drue på mange måter. Joda, flere land planter den, trolig på grunn av allsidigheten, og selvsagt smaken. Hvordan smaker den? Noen vil si den har et hint av asparges, melon og hvit pepper. Men når man har smakt Grüner en uke, vet man at det er bare én av stilene. Drar man til området rundt Dürnstein er det mer enn et hint av salt mineralitet i dem. F.X. Pichler eller Domaine Wachau med Kellerberg som opphavssted, Nikolaihof på sørsiden med sin rene stil av biodynamisk dyrkede druer. Litt av det samme med Loimer, Tegernseehof og Hirtzberger. Pluss en haug andre.

Weingut Eichinger
Vil du ha en herlig, balansert, åpen og sjarmerende Grüner, er det bare å dra til Eichinger. Birgit Eichinger i Strass har bygget opp denne eiendommen til å bli et ettertraktet mål for presise, men ikke trange, vinstiler. Eiendommen ligger like ved Østerrikes mest kjente vinmark, Heiligenstein – og med Gaisberg-marken like ved siden av. Gaisberg er en 1.er Cru-type vin.
Petra Unger Gottschelle Grüner Veltliner 2020 (13370701)
Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
Rik, fyldig og moden Grüner med modent eple og steinfrukt, litt eksotiske gul frukt med alderen, urter, nøtter, streif av honningmelon og syltet appelsinskall. Ørlite pepperdrag i finish.
Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, asiatisk og spicy.
Bestillingsutvalget
House of Wine AS
Kr. 272.90
88 poeng
Birgit Eichinger Ried Gaisberg Grüner Veltliner 2020 (13368201)
Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
Både stein og krydder og aprikos i denne, herlig dybde, god lengde, slutter med krydder. Delvis i 2000 liters eikefat. Gir litt kropp i midtpartiet.
Passer til: Grønnsaker, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, spekemat
Bestillingsutvalget
Vinarius AS
Kr. 369.90
87 poeng
Eichinger Ried Strasser Wechselberg Grüner Veltliner 2021 (14482201)
Østerrike, Niederösterreich, Kremstal
Veldig fin vin med mineralitet i tillegg til krydret frukt og en behagelig friskhet.
Passer til: Grønnsaker, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy.
Bestillingsutvalget
Servco AS
Kr. 269.90
87 poeng