Photo by Nadezhda Filatova on Unsplash
Nå blir det enda lettere å navigere i Vinmonopolets nettbutikk.
Gladnyhet fra Vinmonopolet! Nå er det enda lettere å finne frem til ulike produkttyper i polets sortiment. Det opplyser Vinmonopolet om i en e-post til oss som skriver om vin.
Vinmonopolet har den siste tiden opplevd økt oppmerksomhet og etterspørsel etter et knippe vintyper som hittil ikke har vært så lette å finne i sortimentet. Det har lenge vært mulig å bruke filter-funksjonen i nettbutikken til å skille ut rødvin, hvitvin og musserende – eller økologisk og biodynamisk sertifiserte produkter, for eksempel. Vintyper som oransjevin, naturvin og veganske produkter, derimot, er ikke like tydelig definert i lovverket, og det finnes ikke verdensomspennende sertifiseringsordninger man kan ta utgangspunkt i. Likevel er det mange av kundene som ber om veiledning fra ansatte i butikkene eller på kundesenteret, og ønsker å finne disse vintypene.
Photo by Nadezhda Filatova on UnsplashDette gjør Vinmonopolet nå noe med.
Nå er det mulig å velge «oransjevin», «naturvin» eller «vegansk» som et filter i nettbutikken, slik at kunder og ansatte lettere kan finne frem til disse produktene i sortimentet. Filtrene ligger i «venstremenyen» i nettbutikken, under overskriften «Øko/Etisk/Annet».
Hvilke produkter som regnes med i de ulike vintypene, avgjøres på denne måten:
Vinmonopolets mange grossister (vinimportører og andre leverandører til Vinmonopolet) har fått anledning til å angi hvilke produkter de regner som henholdsvis oransjevin, naturvin og vegansk. Vinmonopolet har definert et sett med kriterier, for å vise hva som skal legges til grunn for merkingen i nettbutikken. Utover dette er det grossistens ansvar å påse at produktet oppfyller de kriteriene som er angitt. Grossisten står fritt til å bestemme hvilke produkter som ønskes angitt under de ulike vintypene. Dermed kan det forekomme at et produkt faller innenfor kriteriene, men likevel ikke er merket i nettbutikken. Flere produkter vil merkes i tiden fremover. Flaskene blir ikke merket som følge av denne endringen.
Kriteriene er som følger:
Oransjevin
Med oransjevin menes hvitvin laget med utvidet kontakt mellom druemost og drueskall, med preg av skallkontakt i form av farge, tannin og/eller aroma. Det settes ikke krav til antall dager skallkontakt, men vinen skal sensorisk bære tydelig preg av å være produsert med utvidet skallkontakt.
Oransjevin har farge som gjerne går mot oransje, dyp gul eller rosa. Aromabildet bærer typisk preg av maserasjon avskall og evt. stilker: tydelig innslag av balsam; urte-/teaktig; kandisert/tørket frukt; gjerne tydeligere bæraroma enn i hvitvin. Munnfølelsen kan være snerpende.
Naturvin
Kriteriene til ulike vinmesser, naturvinsorganisasjoner og sertifiseringsordninger er lagt til grunn, med enkelte tilpasninger.
- Druene skal være dyrket økologisk eller biodynamisk, dvs. uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Det er ikke et krav at dyrkingen skal være sertifisert.
- Druene skal være plukket for hånd.
- Vinen skal være spontangjæret (med unntak av annengangsgjæring av musserende vin)
- Ingen blokkering av malolaktisk gjæring
- Ingen tilsetninger, med unntak av svovel
- Maksimalt 30 mg/l svovel totalt, uansett vintype.
- Ingen bruk av omvendt osmose, fryseekstraksjon, sentrifuger eller liknende
- Ingen sterilfiltrering eller pasteurisering
Vegansk produkt
Det er ikke brukt animalske tilsetningsstoffer eller prosesshjelpemidler i tilvirkningen av produktet, eksempelvis gelatin, isinglass (fiskeprotein), kasein/melkeprotein, albumin/eggehvite eller liknende (listen er ikke uttømmende).