Lette å kjenne igjen er etikettene til Pieropan. Foto: Geir Salvesen

Pieropan Calvarino. Et helt uproblematisk vinvalg

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Er dette en av de aller beste universalvinene på markedet? Det er i så fall ikke langt unna. Pieropan Calvarino 2020.

Ukens vin: Pieropan Soave Classico Calvarino 2020, Veneto, Italia

Når er et vinvalg uproblematisk? Skal det liksom være et problem å velge en vin? Ja, for mange er det et problem. For meg også. Jeg må studere retten helt igjennom, hvor mye syre, hvor mye sødme, salthet, hva er strukturen – løs eller fast. Altså på maten. Er det vestlig eller østlig dreining på kjøkkenet? Kryddersorter utenom salt og pepper?

Det fine med mange av de gode Soave-vinene, i hvert fall dem med konsentrasjon i smaken, er at man som regel ikke trenger å bry seg så mye om det. De passer. De har en generøs, plommeaktig frukt uten at det blir altfor svulmende, i underkant gjerne en liten salt mineralitet. Jeg sier det gjerne igjen: Soave er hvitvinenes svar på universalvin. For de røde: Côtes du Rhône.

Det betyr at du kan bruke dem (Soavene) til et fat med spekemat, et fat med sushi – spesielt maki-ruller – og finere gastronomi, og enkle pastaretter, og fisk, og kylling, og salater med litt proteiner i (f.eks feta), selv litt skarpt krydret asiatisk mat takler de fint.

Pieropan har lenge vært synonymt med kvalitet fra dette området, selv om jeg tidvis synes deres vanlige billig-soave har vært litt for spinkel. Men her merker man kvaliteten. Toppvinen La Rocca er en av de aller beste fra dette området.

Lette å kjenne igjen er etikettene til Pieropan. Foto: Geir Salvesen

De tekniske data peker i retning av en harmonisk vinstil med god friskhet. Syren er over 6g pr liter, vinen har under 3g restsukker – altså tørr, uten å være sur – alkoholen er moderat, 12,5 volumprosent. Druesammensetningen er klassisk Soave. 30 prosent Trebbiano di Soave og 70 prosent Garganega. Mosten har vært bevart på sementtanker på bermen i et helt år. Navnet Calvarino kommer fra enkeltvinmarken der druene vokser.

Dette området i Soave var i sin tid preget av vulkansk aktivitet, noe som gjør at druene som vokser på jordsmonnet med kalk, får en struktur i smaken som kan gjenfinnes i vinene.

Denne vinen er til og med i basisutvalget.

Lette å kjenne igjen er etikettene til Pieropan. Foto: Geir Salvesen

6337601
Pieropan Soave Classico Calvarino 2020
Veneto, Italia 
229,90 kr (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Gulgrønn på farge med duft av pære og hvite blomster, i smaken god konsentrasjon og litt flintaktig mineralitet, koblet med moden plommefrukt, fersken, fenikkel og urter. Streif av honning. Nøtter også. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.
Winetailor as