Dette er det typiske New Zealand-landskapet. Her med Felton Roads vinmarker i Central Otago. Foto: Produsenten
Det er vanskelig å komme utenom Felton Road på New Zealand i jakten på noen av verdens beste Pinot Noir-viner. I september havnet en av deres toppviner i Vinmonopolets basisutvalg.
I forrige uke omtalte jeg en superbillig og bra Pinot fra Frankrike. I jakten på gode Pinot’er utenfor dette referanselandet med Bourgogne som målestokk, er det naturlig å stikke innom Felton Road fra Central Otago på Sørøya. Felton Road har siden starten tidlig på 1990-tallet, rukket å bli en av de mest anerkjente Pinot Noir-produsentene med en stil som mange mener ligner ganske så mye på Bourgogne. Målet for nesten samtlige Pinot Noir-produsenter rundt om i verden er å lage viner som ligner mest mulig på de beste derfra. Nøkkelordet er «mest mulig» fordi det er svært vanskelig å komme helt opp til nivået til de beste.

Hva er så forskjellen på New Zealand Pinot Noir og de beste fra Bourgogne?
Som en hovedregel kan man nok si at Bourgogne har et noe mer jordlig preg i vinene, mens frukten fra New Zealand og det mer stabile klimaet der, skinner klarere og mer tydelig i vinene. Frukten er ofte rødbærsfrukt med innslag av blåbær for enkelte.
Det er tydelig forskjell på natt- og dagtemperaturer i Central Otago, noe som gjør at det aromatiske kommer godt frem og at friskheten beholdes. Friskhet er også noe som gjelder Bourgogne, om enn i noe mindre grad de siste årene med varmere vær.
I jakten på topp-pinot fra den sørlige halvkule har Felton Road gjort nesten alt riktig. De har identifisert nøye jordsmonnet i sine hovedvinmarker. De er biodynamisk sertifiserte, de tilsetter svært lite sulfitter, de gjærer vinene i åpne gjæringskar – helklasefermentering – og de klarer vinene bare for det aller mest nødvendige. Og – her er noe som burgunderprodusentene kanskje kunne lære litt av – fatbruken er kraftig redusert for at frukt og terroir skal få skinne mest mulig.

6152701
Felton Road Pinot Noir 2024, New Zealand
Flaggskipet for Pinot Noir i New Zealand imponerer i denne tapningen. Veldig konsentrert, kirsebær, plomme, urter og fat med påheng av mørkere bærsmaker også. Fatpreget er fint integrert i en fast, svakt kjølig – relativt sett – fruktighet. Veldig lengde.
Passer til: Storvilt, småvilt og fugl, and, spekemat.
Pris: 556,80 kr
91 poeng (terningkast 6)
Bestillingsutvalget
Bona Fide Wines AS