Ole Christoffer Røste og kona Trine Flaaten er eiere av NeRø Frukt og Sider på Nedre Røste gård i Telemark. Foto: NeRø Frukt og Sider

Siderprodusent fra Telemark høster internasjonale priser

Gården hadde vært i familien i fem generasjoner og det ble primært ble dyrket korn og skog da sønnen Ole Christoffer Røste overtok NeRø Frukt og Sider i 2011. Han hadde lyst til å bruke korngården til noe nytt og utnytte Telemark regionen sitt fantastiske potensiale som et av Norges største fruktdistrikt.

Del på Facebook

Starten på eventyret

Etter å ha hentet inn rådgivning fra eksperter, og full av inspirasjon og pågangsmot, bestilte Ole Christoffer Røste og kona Trine Flaaten, som eiere av NeRø Frukt og Sider på Nedre Røste gård i Telemark, likegodt 14000 epletre og satte i gang. Det ble starten på et av Norges mest spennende sider-eventyr.

Innen år 2018 kunne han si opp sin vanlige jobb og satse for fullt med frukt- og siderproduksjon. Timingen kunne ikke vært bedre, for sider øker i popularitet. 1 juli 2016 kom en lovendring som gjorde det lov til å selge alkoholholdig sider direkte fra produsent på egen gård. Dette åpnet helt nye muligheter og mye inspirasjon og lærdom ble hentet fra andre siderprodusenter, som fra Hardanger.

Siderproduksjon og turisme

NeRø Frukt og Sider opplevde til sin store glede at sideren solgte unna i rekordfart. Da korona pandemien kom forventet de at salget ville stoppe opp, men det bli ingen tid til å roe ned for i 2020 skulle plutselig hele Norge være turister i eget land og interessen for å besøke lokale produsenter skøyt i været. NeRø Frukt og Sider i Telemark ble et populært sted å stikke innom for sider smaking, shopping og til å besøke fruktgården, hvor det i tillegg til siderprodukter selges epler og moreller. Mange av de besøkende kan betegnes som litt over middels interessert i vin og nye smaker, akkurat som mange av Norske Vinklubbers Forbund medlemmer. Suksessen med siderproduksjon på Nedre Røste Gård i Telemark gav paret Nybegynner-prisen midt i koronaen. Alle produktene er økologiske og det brukes primært epler fra norske spisesorter som rød aroma, discovery og noe bitter eple. Ole Christoffer og Trine er tydelig på at råvarekvaliteten er aller viktigst. For å kunne lage sider av høy kvalitet brukes det kun de beste eplene.

Sider til mat

Sider kan gå godt til mat, og det anbefales for eksempel å erstatte hvitvin i risotto med sider. Produktene Vill og villere og Futens vrede kan anbefales til stekt ribbe, asiatisk mat og annen krydret mat, sjømat og reker, samt harde, litt salte oster. Det produseres to typer is sider, en med 9% alkohol som passer godt til deserter og blåmuggost, og en variant av is sider som er lett perlende med 11,5 % alkohol kalt Terra Incognita hvor den første konsentrasjonen fjernes. Om man ikke har prøvd så mye sider før så er sideren Vill og Villere en som passer for alle mens Terra Incognita passer for de som er uredd for nye smaker og er klar for en wow faktor. Den passer like godt til litt salt mat som mørk sjokolade.

En fremtid for siderproduksjon i Telemark

I dag kan du finne NeRø Frukt og Sider i salg på Vinmonopolet med klassiske sidere som er tørre og halvtørre. En av de mestselgende siderne heter Vill og Villig, hvor navnet kommer fra ideen om å være vill og villig til å satse alt som det er mulig å bruke epler til. Litt humor må med, og en annen bestselgende sider kalles Futens vrede og er selvsagt oppkalt etter skattefuten. Begge selges for rundt 200 kroner flasken på Vinmonopolet. I tillegg har de nå laget en Pet Nat, som heter Helt vill, som har solgt svært godt. Det produserer to ulike typer issider, som NeRø Frukt og Sider har vunnet priser for i flere internasjonale konkurranser. Issideren koster 375 kroner på Vinmonopolet. Fremtiden ser lys ut for de populære siderprodusentene fra Nedre Røste gård i Telemark og de er klare for å satse videre med sider smakinger, eksperimentere mer med champagne metoden og teste nye konsepter. Antallet besøkende har blitt så mange at de ser seg nødt til å utvide fasilitetene og satse mer på konsept rundt sider smaking og salg av produkter på gården. Du finner alle sider sortene fra NeRø Frukt og sider på ditt nærmeste Vinmonopol eller bestillingsutvalget. Vi i Norske Vinklubbers Forbund ønsker de lykke til videre!