Ole Christoffer Røste og kona Trine Flaaten er eiere av NeRø Frukt og Sider på Nedre Røste gård i Telemark. Foto: NeRø Frukt og Sider
Starten på eventyret
Etter å ha hentet inn rådgivning fra eksperter, og full av inspirasjon og pågangsmot, bestilte Ole Christoffer Røste og kona Trine Flaaten, som eiere av NeRø Frukt og Sider på Nedre Røste gård i Telemark, likegodt 14000 epletre og satte i gang. Det ble starten på et av Norges mest spennende sider-eventyr.Innen år 2018 kunne han si opp sin vanlige jobb og satse for fullt med frukt- og siderproduksjon. Timingen kunne ikke vært bedre, for sider øker i popularitet. 1 juli 2016 kom en lovendring som gjorde det lov til å selge alkoholholdig sider direkte fra produsent på egen gård. Dette åpnet helt nye muligheter og mye inspirasjon og lærdom ble hentet fra andre siderprodusenter, som fra Hardanger.
Siderproduksjon og turisme
NeRø Frukt og Sider opplevde til sin store glede at sideren solgte unna i rekordfart. Da korona pandemien kom forventet de at salget ville stoppe opp, men det bli ingen tid til å roe ned for i 2020 skulle plutselig hele Norge være turister i eget land og interessen for å besøke lokale produsenter skøyt i været. NeRø Frukt og Sider i Telemark ble et populært sted å stikke innom for sider smaking, shopping og til å besøke fruktgården, hvor det i tillegg til siderprodukter selges epler og moreller. Mange av de besøkende kan betegnes som litt over middels interessert i vin og nye smaker, akkurat som mange av Norske Vinklubbers Forbund medlemmer. Suksessen med siderproduksjon på Nedre Røste Gård i Telemark gav paret Nybegynner-prisen midt i koronaen. Alle produktene er økologiske og det brukes primært epler fra norske spisesorter som rød aroma, discovery og noe bitter eple. Ole Christoffer og Trine er tydelig på at råvarekvaliteten er aller viktigst. For å kunne lage sider av høy kvalitet brukes det kun de beste eplene.
Sider til mat
Sider kan gå godt til mat, og det anbefales for eksempel å erstatte hvitvin i risotto med sider. Produktene Vill og villere og Futens vrede kan anbefales til stekt ribbe, asiatisk mat og annen krydret mat, sjømat og reker, samt harde, litt salte oster. Det produseres to typer is sider, en med 9% alkohol som passer godt til deserter og blåmuggost, og en variant av is sider som er lett perlende med 11,5 % alkohol kalt Terra Incognita hvor den første konsentrasjonen fjernes. Om man ikke har prøvd så mye sider før så er sideren Vill og Villere en som passer for alle mens Terra Incognita passer for de som er uredd for nye smaker og er klar for en wow faktor. Den passer like godt til litt salt mat som mørk sjokolade.