Få ville hatt noe imot å møte disse glade guttene på en nyttårsaften. Vinmaker hos Henriot, Laurent Fresnet og markedsansvarlig Victor Pepin på Norgesbesøk denne høsten. Foto: Geir Salvesen

Stilig Champagne til nyttårsaften

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin har slått seg opp til å bli den mestselgende Blanc de Blancs i Norge, godt hjulpet av et skikkelig priskutt. En utmerket drikk til god mat nyttårsaften. Men kanskje ingen «snøfonnvin».

 

Ukens vin: Henriot Blanc de Blancs Brut Champagne.

 

Sett at du planlegger en gastronomisk preget nyttårsaften, gjerne med noe østers, skalldyr, fisk eller annet som fordrer en elegant, men allikevel kompleks og rik vin. Vanskelig å trå feil med Henriot Blanc de Blancs. Du kan bruke den både som aperitiff og til maten.

Champagner laget bare på Chardonnay (det kan brukes også disse fire druetypene: Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier og Arbane) mangler av og til litt trøkk og fylde, men tar det vanligvis igjen på lekker, pur og eksakt fruktighet. Henriots versjon har det lille ekstra også av kraft, selv om den ikke tilhører de aller kraftigste.

Noe av fordelen med Blanc de Blancs-stilen er at den gjerne viser jordsmonnskarakter og mineralitet svært godt gjennom sitt transparente smaksbilde. Minst 80 prosent av vinen stammer fra druer dyrket i Grand Cru og Premier Cru-området. 40 prosent er reserveviner fra forskjellige, tidligere årganger. Den har 4-5 års lagring på gjærceller og en dosage på 8 g.

Det er overraskende nok også et lite element av «solera-vin» i denne miksen. Det lages en egen miks av bare Grand Cru-champagne som får en avtapping og en påfylling hvert år og hvor en viss avtapning altså tilsettes denne vinen.

Noen av vinverdenens mest berømte musserende viner er Blanc de Blancs. F. eks Krug Clos du Mesnil, Taittinger Comtes de Champagne og Ruinart. Felles for dem er langt høyere pris enn vår norske Henriot-versjon, som faktisk er lavere priset enn det som er vanlig ute, hvis man skal dømme etter internasjonale prissammenligninger.

Selv om vinen finnes i Bestillingsutvalget, er det svært mange polutsalg som har den (20 i Osloområdet, ved telling i skrivende stund), så man kan si at den egentlig er lett å oppdrive, også så tett opptil nyttårsaften.

 

Få ville hatt noe imot å møte disse glade guttene på en nyttårsaften. Vinmaker hos Henriot, Laurent Fresnet og markedsansvarlig Victor Pepin på Norgesbesøk denne høsten. Foto: Geir Salvesen

 

5701101 Henriot Blanc de Blancs NV Champagne,
Frankrike
Kr 389,90
Karakter: 6, 90 poeng

Lys strågul, innslag av sitrus, sitron, melon og fersken på duft. I smaken merkes kalkmineralitet, fersken og et streif av honning, sammen med fersk brødbakstkrydder og smør. Lang, eksakt finish som ender i en svak, men fin, sødme. Bestillingsutvalget.

Importør: Prizelius