Flott Chardonnay fra kalksteinsgrunn i Robertson.
Kalksteinsgrunn er en av hovedfaktoren bak de berømte hvite burgunderne. Men et slikt jordsmonn finner man også i denne ukens vin.
De mest suksessrike vinstilene er som regel sterkt influert av et områdes geologi. Jordsmonn. Pluss også lokale variasjonsfaktorer som høyde over havet, vær, temperatur gjennom druenes vekstperiode, etc. Altså terroir. Men jordsmonnet er svært viktig. Noe av bakgrunnen til at de hvite vinene fra Bourgogne er regnet som de beste, er blant annet jordsmonnet. Som består mye av kalkstein. Det er med på å gi en dybde i smaken og gjør at vinene ikke bare er kompottaktige druesafter.
Hvis man skal kopiere denne vinstilen er det fint å begynne med samme jordsmonn. Kalkstein. Eller limestone, på engelsk.
I Vinmonopolets juli nyheter finner vi en av disse vinene med dette som likhetspunkt. De Wetshof Chardonnay fra Robertson Valley i Sør-Afrika. Selv synes jeg Chardonnay ’ene fra Hemel-en-Aarde ligner vel så mye på burgundere, uten nødvendigvis at det bare er kalkstein der. Men det er en gjenkjennelse å spore i disse Robertson-Chardonnayene. En kjerne av noe salt og kalkmineralsk. Sjø. Våt, salt stein.

Litt mer om hvor Robertson ligger. Det er en vid dal som ligger et par timers biltur i innlandet fra Cape Town. Vi er skikkelig på landet. Det er rustikt. Og ganske fattig område. Lite arbeidsplasser. Vinindustrien der er en av de store arbeidsgivere. Det betyr også at hvis du kjøper en vin herfra er du med på å gi fattige landarbeidere et levebrød.
De Wetshof og Springfield er de to viktigste produsentene herfra.
De Wetshof og Springfield Estate utmerker seg ved å omforme Robertson Valleys kalkrike jordsmonn til elegante og uttrykksfulle viner. De Wetshof har opparbeidet et omdømme for sine presise, rene Chardonnay-viner, preget av både tropisk frukt og markant mineralsk dybde. Særlig Limestone Hill Chardonnay fremstår som et prakteksempel: urtepreget, med innslag av sitrus og epler, forsiktige hint av vanilje og en særegen mineralitet i avslutningen, som gjenspeiler dalens kalkholdige jordsmonn.
Springfield Estate har en noe annerledes tilnærming, men deler respekten for terroirets betydning. Her dyrkes både Chardonnay og Sauvignon Blanc, og vinplantene får anledning til å utvikle dype røtter som utnytter kalksteinens næringsrike reservoar. Vinene fra Springfield utmerker seg ofte ved et kjølig, rent uttrykk, med lang, mineralsk ettersmak og betydelig lagringspotensial. Dette er viner som bærer med seg fortellingen om landskapet – og om menneskene som har forvaltet det.
Hvis du slumper til å komme på disse kanter, har Springfield også en koselig liten restaurant ved et oppdemmet reservoir.

Flere gode produsenter er ikke i Norge. Weltevrede, for eksempel. Noen interesserte importører uti der? De har også en restaurant. Vinprisene er helt i kjelleren… Kvaliteten god.
Ukens vin er et ypperlig kjøp. Passer også for burgunder-frelste. Bare server den blindt!
De Wetshof Limestone Hill Chardonnay 2024 (9293601)
Sør-Afrika, Breede River Valley
Krydret, litt vaniljeaktig med urter, sitrus og grønne/gule epler, fin underliggende mineralitet. 14 volumprosent alkohol som den tåler fint. Balansert som den er mot 6 g totalsyre pr liter. All round vin som absolutt er verdt pengene.
Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr og pizza / pasta, spekemat, spicy
Basisutvalget
Vinima AS
Kr. 232.60
88 poeng