Tezza – Viticoltori in Valpantena

Del på Facebook

Valpolicella – amaronelandet
Valpolicella betyr ”dalen med mange kjellere”.  Området ligger sør for Monte Lessini mellom Adige og Tramigna. Verona er hovedstaden. Druene som brukes i Valpolicella er i hovedsak Corvina, Corvinone (ikke obligatorisk), Rondinella, og Molinara. Amarone plukkes og tørkes deretter på tørkeloft. Det er veldig få som fremdeles bruker stråmatter, da de fleste har gått over til mer hygieniske plastkasser/brett. Druene mister opp mot 40% av vanninnholdet ved tørkingen i januar-februar, noe som fører til høy konsentrasjon av fruktsukker. Når vinen gjæres, omdannes sukkeret til alkohol og vinen blir mer eller mindre tørr, med minimum 14% alkohol. Ripasso blir laget ved å helle Valpolicellavin på druerestene til amaroneproduksjonen. En annengangsgjæring, som er opphavet til navnet Ripasso fra ordet ripassare som betyr «å passer igjen». Ripasso fikk DOC samtidig som amarone fikk DOCG, og regelen for å lage ripasso er å bruke minimum 45% Corvina og maksimum produsere det dobbelte av amaroneproduksjonen. Sistnevnte regel er viktig for å sikre kvaliteten. For lite bruk av amaronerester gir vin med liten dybde og konsentrasjon. Prøver man å kompensere med å la vinen ligge lenger på amaronerestene, er det som å prøve å lage te på en gammel tepose. Ikke særlig vellykket.

Tezza – familieprodusenten

I tre generasjoner har Tezza-familien vært dedikerte vindyrkere. Besteforeldrene Giovanni og Virginia startet familiens vingårdsdrift i 1960, og deres barn, Paolo, Giuseppe og Renzo videreførte driften. Fra 1998 har Tezza-vingården vært eid av fetterne Flavio, Vanio og Federico.

Azienda Agricola Tezza er et eksempel på en godt integrert vinprodusent med kontroll over vingårdplanting, omsorg for vinstokkene og vinproduksjonen. Alle druene er fra egne vinmarker og familien er en del av hver eneste prosess. Vinmarkene ligger i området Valpantena, som grenser til Classico-området. Ifølge historikeren Caliari betyr navnet «Alle guders dal», en forklaring begrunnet av nærværet av et underjordisk romersk tempel som fremdeles er synlig i dag, Pantheon di Santa Maria i Stelle.

En gang var området dekket av isbreer. Idag er Valpantena derfor dominert av kalkstein-avledede jordarter, ekstremt gunstig for vinproduksjon. Valpantena er derfor et kvalitetsstempel for de som har lov å bruke det, slik Tezza kan og gjør på sine viner.

Vinmakerens magi

Tezza har 28ha vinmarker, og produserer 30 000 flasker amarone, 6000 flasker amarone riserva, 50 000 flasker ripasso superiore, noen få flasker recioto og en rosso veronese samt en pinot grigio. Hoveddruene deres er Corvina, som gir farge og tanniner. Rondinella som gir fruktighet og sødme. Og druene corvinone og oseleta. Ripassoen er ueiket for å holde maksimalt på friskhet og fruktighet. Den tørre stilen med minimalt av restsødme/sukker, sikrer at vinene gir svært gode kombinasjoner med mat, og gir et mer elegant preg enn de enklere vinene med for mye vanilje og eikepreg.

All produksjon hos Tezza skjer i dag i henhold til økologiske prinsipper, og Tezza ser frem til stempelet som kommer i 2018. Det har naturligvis stor markedsføringsverdi, til tross for at Tezza har drevet økologiske i mange år.