Litt gravlaks eller annet fett snadder passer fint til denne druetypen. Foto: Geir Salvesen

Toppvalget til gravlaks og en hot curry

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er en drue som ingen andre. Den er egentlig best som vin når den smaker minst som seg selv. For den gjør så mye av seg. Men den gjør seg godt til gravlaks, og røkelaks, og curry.

Ukens vin: Trimbach Gewurztraminer 2017, Alsace, Frankrike

For mange nybegynnere i vinens verden som frykter syre og tanniner, er det én drue som kan lette overgangen inn i vinens rike. Gewurztraminer, som den heter i Alsace, Gewürztraminer, som den heter i Tyskland. Det er faktisk den eneste druen som faktisk heter det den smaker. Altså krydret. Gewurz. I tillegg har den sødme, en tung, parfymert sødme. Og så har den sydfrukt, tropisk frukt, gjerne litchi – eller kjærlighetsfrukt. Og et streif av rosevann på duft. Det er jo så langt unna Chablis som det vel er mulig å komme i smak og stil.

Stilen er av noen sammenlignet med det vinøse svaret på Can-Can-piker som danser på Cabaret i Paris for 100 år siden. Altså noe livlig, heftig, men som kanskje ikke gir svaret på universets gåter.

Allikevel kan det være tider da også mer erfarne vindrikkere kan nyte godt av denne opulente stilen. Og det er når maten krever det. For eksempel hvis du har gravlaks med sennepssaus på tallerkenen, eller røkelaks, eller om det er en hot, asiatisk rett med kokosmelk og krydderbrann og greier. Da nytter det ikke med en Chablis, gitt. Da må kanonene frem. Smakskanonene. Som Gewurztraminer eller Pinot Gris fra Alsace.

Litt gravlaks eller annet fett snadder passer fint til denne druetypen. Foto: Geir Salvesen

Trimbach Gewurztraminer er en vin som har hengt rundt her i Norge fra tidenes morgen, kan man vel nesten si. Fra 1970-årene, minst. Stilen har alltid vært krydret, søtlig, roseduftende, tropisk. Men i takt med varmere vær og tidlige innhøstinger, har det ikke alltid vært så mye syre og friskhet i den som det vel burde ha vært. Eksempelvis var 2016 – som ellers var en dårlig årgang for hvitviner fra Alsace – en ypperlig årgang for Gewurztraminer og Pinot Gris. Nettopp fordi det kjølige været og regnet rundt innhøstingen holdt sødmen og smakstrykket nede. Med 2017, som ukens vin er, er vi tilbake i varmere territorium.

789301 Trimbach Gewurztraminer 2017
Alsace, Frankrike
225,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Gyldengul på farge, nesten litt oljete i konsistensen, på duft roser, krydder, tropisk frukt, pære også. I smaken ganske svær og svulmende med over 9 gram restsukker, smak av litchi, en forsiktig røyksmak også. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, gåselever.
Stenberg & Blom AS