Ukens utvalgte – Veuve Clicquot Brut

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

VP nr 88101
Kr 399,90

Enken (veuve på fransk) Nicole-Barbe var første kvinnelige innehaver av et champagnehus i Champagne, etablert i 1772 av henns mann. Hun sto bak utformingen av den flaskeformen som dagens champagneflaske har. Hun var også hjernen bak remuage eller riddling, der man snurrer flaskene litt og litt, mens de står i et stativ. Dette gjøres for å samle bunnfallet i flaskehalsen, og bunnfallet tas senere ut ved å kjøle ned flaskehalsen slik at klumpen med bunnfall spretter ut når flaskekorken fjernes. En metode kjent som disgorgement. Riddling revolusjonerte champagneproduksjonen og Veuve Clicquot fikk sitt gjennombrudd med sin vintage 1811 og dannet grunnlaget for dagens méthode champenoise.

Andregangsgjæringen på flaske, er det derimot vinmakere i regionen Limoux i Sør-Frankrike som skal ha æren for, helt tilbake til 1500-tallet. Noe som på 1700-tallet inspirerte blant annet munken Dom Perignon.  Veuve Clicquot Brut har en flott syrlighet og fylde som passer bra til mat med litt kremete konsistens, både fisk og kylling. Dette er også en champagne som like gjerne drikkes uten mat, om du bare vil nyte noe godt å drikke! Og det til en god pris.

 

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no og om smakinger og foredrag på www.vinkurset.no