Meffre med en habil og rimelig hvit Rhône-vin. Foto: Geir Salvesen
Rødvinene fra Rhône-dalen er ypperlige kjøp. Men har du prøvd de hvite? Her er det en fin kandidat. Billig er den også. Veldig billig etter kvaliteten.
Ukens vin: Gabriel Meffre Côtes du Rhône Blanc Terra 2024, Frankrike
Finnes det veier du ikke har gått? Stier bak stier du ikke har trådt? Selvsagt gjør det det. Vi er ofte vanedyr som gjør det samme hver gang fordi det kjennes tryggest. Og man liker resultatet. Men i vinens verden betyr det at man avskjærer seg fra muligheten til interessante møter med vinstiler som avviker fra det kjente. Og hva er det kjente? Riesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc er noen av de mest vanlige druetypene.
Rhône-dalen i Frankrike er selvsagt mest kjent for sine gode rødviner. Jeg tror mange ikke en gang har smakt på hvitvin derfra. En kort gjennomgang av stilene og druetypene kan se slik ut:
I nordlige Rhône er de hvite vinene ofte elegante og mineralske. De lages primært av:
- Viognier, som gir aromatiske viner med smak av aprikos, blomster og krydder, spesielt kjent fra appellasjonen Condrieu. Men herfra får man også fete, parfymerte versjoner.
- Marsanne og Roussanne, som ofte blandes sammen i appellasjoner som Hermitage Blanc og Crozes-Hermitage, og gir fyldige viner med god lagringskapasitet. I granittgrunnen på vestsiden av Rhône-elven, får man god mineralitet og en saltaktig smak fra vinene.
I sørlige Rhône brukes de samme druene, men ofte i blandinger med flere andre sorter. Her er det vanlig å finne:
- Grenache Blanc, som gir en rund og fruktig vin.
- Clairette, som bidrar med friskhet og blomsteraromaer.
- Bourboulenc og Picpoul, som gir syrestruktur og kompleksitet.
- Mange av de hvite vinene fra sørlige Rhône, som Côtes du Rhône Blanc og Châteauneuf-du-Pape Blanc, består av flere av disse druene i ulike blandingsforhold.
Disse vinene varierer fra lette og friske til rike og komplekse, og passer godt til alt fra sjømat og kylling til ost og kremete sauser.
Her ser man spennet på bruksområdet. Joda, det vanlige er med – sjømat. Men kylling, ost og kremete sauser er ikke lett med en tynn Riesling eller Sauvignon Blanc.
Ukens vin er nettopp en hvitvin fra Sør-Rhône. En Côtes du Rhône Blanc. Denne versjonen fra Gabriel Meffre er satt ned i pris denne våren. Trolig fordi den ikke selger så bra. Eller fordi vinstilen ikke er omtykt nok i forhold til de røde.
Et lite varsku når det gjelder Rhône. Det er blitt veldig varmt der de siste årene, tiårene, kan vi vel si. For å få friskhet i hvitviner må man ty til gode grep som innhøsting tidlig, og eventuelt unngå malolaktisk gjæring slik som med ukens vin. Man beholder eplesyrene i vinen som er mye friskere.

Gabriel Meffre Côtes du Rhône Blanc Terra 2024, Frankrike.
Kr 169,90, Karakter: 6. Poeng: 85
10814301
Strågul med svakt grønnskjær. Aromaer av blomster, pære, plomme og fersken. Smaken er tørr og uventet frisk med innslag av gule, modne plommer, fersken og litt krydder. Rund, middels fyldig ettersmak. Druemiksen er: 35% Grenache Blanc, 30% Roussanne, 30% Viognier, 5% Clairette. Bestillingsutvalget.
Norwegian Beverage Group
Opplysninger fra importør:
Fra økologisk sertifiserte vinmarker i Vaucluse, Gigondas og Gard. Druer høstet tidlig på morgenen for å sikre den friske fruktigheten. Hver drue blir vinifisert for seg. Forsiktig pressing og gjæring på ståltanker mellom 13 og 15 grader. Malolaktisk gjæring blir stoppet for å holde på friskheten i vinen.
 
			
 
				 
				 
				