Ch.Neuf-du-Pape har fire forskjellige typer jordsmonn. Her er det sand og leire under disse vinstokkene. Foto: Geir Salvesen

Varmende viner varsler vinter

En slags vinøs vaksinasjon mot vinteren som snart kommer? En heftig og rik Ch.Neuf-du-Pape. Du må tåle høy alkohol, men får en kraftpakke i fløyel på kjøpet.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Dom. du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 2021, Sør-Rhône , Frankrike

La oss ta det litt negative først.

  1. Deler av Sør-Rhône er i ferd med å bli for varmt til å lage viner med nok aromatisk friskhet.
  2. Alkoholnivået er blitt høyt, av og til med litt sviing i finish som resultat.

Så har vi fått sagt det. Sånn er det. Spesielt melder problemene seg på jordsmonn som er grunne og som ikke holder nok vann.

Allikevel greier mange av disse Grenache-baserte Châteauneuf-du-Pape-vinene seg overraskende bra. For bak den høye alkoholen, lurer det en fløyelsaktig rødbærsfruktighet som trolig lurer hjernen til å tro at vinen er friskere enn den er. Og vi kan hjelpe vinen ytterligere på vei ved å servere den ved noe kjølige temperatur i starten, la oss si 15 grader som går opp til 16-17. Og hvis vi bruker Rhône-glass som ikke har så vid bolle, får vi ytterligere hjelp av det.

Fordi dette er en tiltalende vinstil, generelt sett. Fyldig, rik, ikke så mye tanniner, sjarmerende og søtlig rødbærsfrukt.

Ukens vin har eksistert i Basisutvalget ganske så lenge. At den har bitt seg fast i sortimentet må jo skyldes prisen også som er hakket under 300 kroner. Og at mange liker den.

Som navnet tilsier, var dette et gammelt sykehus, lasarett, for mange hundre år siden. En munkeorden drev det den gang.

Bruken

Hva bruker man så en slik kraftbasse i fløyelshabitt til? Jo, viltgryter. Kjøttgryter. Miks av ting med mye trøkk i og mye proteiner, sånt som får MDG til å gå av skaftet. Også biffer og kjøtt med mye kraft og ymse tilbehør. Elgsteik, kanskje forsterket med noe bacon…

Hvis man vil unngå kjøtt, må man allikevel ha fokus på proteiner. Bønnestuinger med krydderier og lignende vil trolig også gå fint.

Dom. du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 2021 (4514001)

Sør-Rhône, Frankrike: Fyldig, rød og litt varm bærfrukt, med plommer og jordbær og moreller, litt svarte oliven, tanninene er behagelige, men alkoholen er jo høy. 15 volumprosent. Druemiks er: Grenache: 60 prosent, Syrah: 20, Mourvedre: 10, Andre: 10. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam, lam og sau, and, spekemat.
Pernod Ricard Norway AS

Kr. 299.90
88 poeng