Broll Riesling 2020. Foto: Jørn G. Broll

Vinbloggeren med egen vin

Del på Facebook

13. mars var det den internasjonale Riesling-dagen. Vi har tatt en prat med Jørn G. Broll om hans østerrikske riesling som ble sluppet i ny årgang i mars, Broll Riesling Kremstal DAC Reserve 2020.

Vinen er tilsendt av produsenten. Blogginnlegg om mat og vin av Jørn Broll blir iblant gjengitt på nvkf.no.

Broll Riesling 2020. Foto: Jørn G. Broll

Broll er fotograf og filmfotograf av yrke og driver sitt eget studio. I tillegg er han en meget ivrig vinentusiast, vinskribent med bloggen matogvinnett.no og en dyktig kokk. Ønsket om å ha sin egen vin, fikk han og firmaet han driver da Broll ble kåret til årets vinblogger av godt.no i 2016. Den første vinen hans var en Barbera i samarbeid med den italienske vinmakeren Gian Luca Colombo, og ble produsert i 2016. Den ble brukt på firmaets julebord og som firmagave. Ikke lenge etter traff Broll på  den tyske vinmakeren Johannes Leitz, som ble enige om å lage en riesling. Historien om Broll og Leitz sitt samarbeid kan du lese om i en tidligere artikkel på nvkf.no.

Østerrike står ikke tilbake for Tyskland

2020-årgangen er tredje årgangen av Brolls riesling.  I likhet med årgang nr. 2, er den østerriksk, laget i samarbeid med vinmaker Petra Unger. Broll gjør blenden selv og bestemmer modningsprosessen i samarbeid med Unger. Prosessen med å blende 2020-årgangen ble ganske spesiell på grunn av korona, som gjorde det umulig for Broll å reise til Østerrike. – Jeg fikk i stedet tilsendt tankprøver som jeg blendet alene på kontoret over to dager, forteller Broll. – Jeg sendte Petra to oppskrifter på blenden uten å fortelle hva min favoritt var, heldigvis valgte hun den samme som meg. For 2021-årgangen fikk Broll heldigivis mulighet til å reise til Østerrike for å blende.

Broll Riesling 2020. Foto: Jørn G. Broll

Tyskland er svært kjent for sin riesling, men riesling dyrkes i mange land. Vinmonopolet har 1237 tyske viner laget på riesling i sitt sortiment. På tredjeplass målt i antall riesling-viner i polets sortiment, ligger Østerrike med 75 viner. – Da jeg smakte vinene til Petra var det egentlig ingen vei tilbake, sier Broll. – Jeg hadde tidligere besøkt Østerrike på “Erste Lagen”-smakinger og produsentbesøk, så jeg var godt kjent med hva Østerrike som land hadde å tilby. Selv om jeg er godt kjent med tyske viner, står ikke Østerrike tilbake med sine viner som jeg synes har gjennomgående flott og spesiell friskhet med god eleganse i fruktbalansen.

Riesling en favoritt

Riesling er en av favorittvinene til Broll, og den vinen han liker best å matche til mat. Fra en mat- og vinblogger er ikke det til å kimse av. En annen egenskap ved riesling, er at flere av stilene egner seg svært godt til lagring. – Rieslinger er bare noe det mest givende jeg vet om. Jeg har for eksempel smakt 50 år gamle rieslinger som bare var magiske, forteller Broll. 50 år er nok vel lenge å lagre Brolls egen riesling, men vinen skal kunne utvikle seg over tid. Nettopp derfor har Broll valgt naturkork heller enn skrukork, som Petra som regel bruker på sine viner.

Broll Riesling 2020 består av 69 % riesling fra Erste Lage-vinmarken Gaisberg og 31 % riesling fra vinmarken Hinters Kirchl. Før de ble blendet har de to druepartiene først ligget fire måneder på bunnfall i ståltank, deretter har blenden fått modne videre i seks måneder før den ble tappet på flaske og fått ytterligere syv måneders modning på flaske før salg. Broll opplyser om at 2020-årgangen er en del friskere i stilen enn 2019-årgangen. – Siden 2020 årgangen var en del friskere i stilen enn 2019 årgangen, bestemte jeg meg for å la den fortsatt lagre på flaske for å la den modne noe mer og integrere frukt og syre litt mer.

Smaksnotat

12165501
Broll Riesling Kremstal DAC Reserve 2020
Kremstal, Østerrike

249,90 kr
Strågul på farge. Duft av pære, gule epler, urter og hvite blomster. Smak av fersken, hvit/gul frukt. Lang perlende syre, bra fylde og mineralsk finish. Prøv særlig til sushi, thaimat, og crispy duck.