Eldre buskvinstokker i et tørt landskap kjennetegner Swartland. Herfra kommer det pussig nok mye god Chenin Blanc. Foto: Geir Salvesen

Vinstilen som passer til alt (nesten)

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Vinologist Chenin Blanc 2017, Boekenhoutskloof, Coastal region, Sør-Afrika

Noe man kanskje ikke tenker så ofte over er at jo mer spesifikk smaksretning en vin har, desto smalere blir bruksområdet. Jo større konsentrasjon, som ofte følges av sterk fatbruk, jo færre blir matmatchingsmulighetene.

Den nye generasjonen av sørafrikanske Chenin Blanc-viner går i motsett retning (hvis det ikke er snakk om de spesielt terroirdrevne vinene fra Mullineux og Eben Sadie). Frukten kan være så nøytral at man kan ha problemer med å identifisere retningen. Det er en udefinerbar steinfrukt i dem, det er en viss, underliggende mineralitet og de kan har større eller mindre friskhet. Men de er alltid laget av solmodne druer, uten at de kjennes overmodne ut.

De er tørre, uten å være sure. De har nok fruktsødme, uten å ha restsukker. De har nok fylde, uten å være oppblåst av for høy alkohol.

Egentlig er det en genial og høyst anvendelig egenskap for en vin. Chenin Blanc fra Kapp-provinsen i Sør-Afrika har slike egenskaper.

Ukens vin henter frukten fra Swartland en times kjøring nordover fra Cape Town. Et relativt varmt og øde område med tørrsvidde jorder, som i stor grad er beplantet med korn. Men i skråningene oppover mot fjell og høydedrag vokser det vindruer. Som nyter godt av litt kjøling om natten. Svært mange sør-afrikanske vinmakere har funnet superdruer her. Badenhorst, Sadie, Lammershoek, for å nevne noen.

Eldre buskvinstokker i et tørt landskap kjennetegner Swartland. Herfra kommer det pussig nok mye god Chenin Blanc. Foto: Geir Salvesen

8033601 Vinologist Chenin Blanc 2017
Boekenhoutskloof, Coastal region, Sør-Afrika.
Kr 134,90
Karakter: 6, Poeng: 82
Importør: Einar A Engelstad AS

Velsmakende Chenin Blanc fra Swartland med kvede, steinfrukt i aroma- og smaksbildet. Litt sitrus og krydder. En forsiktig vinstil, her, svært rimelig vin som går godt til enkle fiskeretter, grillmat, skalldyr.