Mye å feire i maidagene. Ikke alt trenger å være så dyrt heller. Foto: Geir Salvesen

7 gode musserende til 17. mai

Det er alltid fint å satse på en god musserende vin til mai-festen og nasjonaldagen. Her er et lite knippe med gode viner. Og én som jeg har overrasket meg selv med å skrive om. En vintype som jeg ikke kan fordra, vanligvis…. Cava!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner: Diverse musserende

Champagneprisene er gått til himmels, sammen med at den norske kronen er gått i bånn. Kanskje ikke så mye å feire akkurat det. Men desto viktigere å finne aktuelle og gode kandidater blant de musserende. Og i hvert fall noen sjampis-erstattere som holder kvaliteten oppe.

Er det mulig å få til noe drikkende i dagens marked til under 150 kroner? For ikke å snakke om 100 kroner?

Med en viss forbløffelse må jeg tilstå at jeg har funnet en drikkbar Cava til 99,90. Ingen trykkfeil her. Nittini, komma nitti. Ikke bare er dette forbløffende på grunn av prisen. Men også på grunn av at jeg misliker druetypene som brukes i Cava. De lager plastbøtte-aromaer i vinen. Jeg har en såkalt hang-up på dette. Går ut fra at dette er noe de fleste har på ett eller annet felt. Men den er altså helt grei i min munn. El Mar Cava går an å drikke. Om ikke annet for å lure en eller annen vinkjenner… Eller tilfredsstille tante Magda.

Vil du ha veldig mye trøkk i de musserende, og ikke betale så veldig mye, er vinene fra Jura et utmerket valg. Her får du mye smak, fra druene som brukes i Champagne, altså helst Chardonnay og Pinot Noir. Det er som om de skulle hatt en smaksrakett i bakenden.

Noen vil allikevel ty til Champagne. Da har du de gamle og gode som aldri slår feil. Bollinger. Ruinart. Roederer. De fungerer alltid. Og de er rike i stilen. Men du bør også være litt rik i lommeboken når du kjøper dem, fordi prisene er gått i været.

Men det er ett bra Champagne-kjøp som ikke koster så mye penger. Montmarthe heter produsenten, som har to forskjellige. Privilege som koster 299,- og en Pinot Noir-dominert variant som koster 349,-.

Hovedtipset for en billig god musserende som er i basisutvalget og dermed på de fleste butikkene er Charles de Fére fra Jura. Altså Cremant du Jura.

Charles de Fère Crémant du Jura Brut (7817701)

Jura, Frankrike: Fin, kremete, krydret, med gule og røde epler i aromabildet. Ikke sofistikert, men masse god smak for lite penger. God fylde også. 6,7 gram sukker som jo ikke er så mye, heller. Bare godt å si om denne. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif. På basisutvalget.
Momentum Wines AS

Kr. 159.90
84 poeng

Charles de Fère Cremant du Jura Reserve Millesime 2015 (155051)

Jura, Frankrike: 6 år på bunnfall, veldig mye smør og plommer og dybde, veldig kremete. Veldig mye av alt. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, aperitif, spekemat. På bestillingsutvalget.
Momentum Wines AS

Kr. 219.90
87 poeng

A. Boatas Champagne GC Blanc de Blanc 2014 (154248)

Champagne, Frankrike: Nyhet i mai-listen.  Skikkelig trøkk i denne med årgangskaliber og langtidslagring på bunnfall, 8 år, faktisk. Noe som gjør den kremete med sopp og blomster som medfaktorer, strukturert, men snill. Lang i smaken, men frisk nok. Ypperlig. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, spicy, spekemat, fisk, aperitif. På basisutvalget.
LaMarc Wines AS

Kr. 464.80
90 poeng

Champagne René Rutat Rosé de Saignée (15544501)

Champagne, Frankrike: Dette er en rosé-sjampis. Ganske dyp på farge, nyhet i mailisten på Vinmonopolet. Ganske strukturert, kremete, men ikke bitter. Så balansen er fin. Men halvdyrt uten at det liksom er så mye å hente. Denne passer bedre til mat enn aperitiff. Slik som: Krydret mat, svinekjøtt, ost, bbq/grillmat, lam og sau. På partiutvalget.
Winehouse Norway

Kr. 544
87 poeng

Monmarthe Privilège (14904301)

Champagne, Frankrike: Strågul på farge, duft og smak av modne, gule epler og gule plommer, litt sitrus, kremete munnfølelse. Middels lengde. Gjør jobben godt og relativt rimelig. Behagelig og ikke spiss og syrlig. 50/50 Chardonnay/Pinot Noir. Passer til: Salat, sushi / sashimi, spicy, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitif. På bestillingsutvalget.
Belmonte Wine Co AS

 

Kr. 299
86 poeng

Maison du Vigneron Cuvée 8 Crémant de Savoie (15339801)

Savoie, Frankrike: Mye å hente fra Jura. Alt korrekt. Eple, sitrus, sitron, lime, god lengde, modne druer. Billig. Passer til: Sushi / sashimi, aperitif, spekemat. På bestillingsutvalget.
LaMarc Wines AS

 

Kr. 199.90
86 poeng

El Mar Cava (15465501)

Catalonia, Spania: Faktisk en helt utmerket billig-cava med pæreaktig, melonaktig smak, lite plastbøttearomaer her slik som i så mye Cava. Heller ikke oversukret. Litt kort i finish, men gjør jobben. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, aperitif, spekemat, sushi / sashimi. På bestillingsutvalget.
Exciting Wines AS

Kr. 99.90
80 poeng