Rimelig og godt til nasjonaldagen er denne boblevinen fra Pongrácz i Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen
Hva vi trenger av bobleviner til 17. mai? Kanskje akkurat denne. Som gjør jobben. Passer til det meste. Er i basisutvalget til Polet. Og er prismessig helt i kjelleren.
Ukens vin: Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika
Musserende viner og Champagne har hatt enorm salgsøkning i Norge de siste årene. Aldri har tilbudet vært større og bedre. Kvaliteten har vel heller aldri vært bedre. Omtrent alle vinland produserer også god musserende vin. Noen bruker den såkalte Champagnemetoden med 2.gangsgjæring på flaske. Andre produsenter bruker tankmetoden der trykk skaper de ettertraktede boblene.
I Sør-Afrika bruker alle de kvalitetsbevisste produsentene Champagnemetoden, men ordet Champagne kan ikke forekomme i et navn som skal eksporteres til EU- og EØS-området, så da heter det Cape Classique. Eller Methode Cape Classique.
Pongrácz er en sånn vin. Laget på den metoden og med druene som brukes i ekte Champagne.
Hva er så forskjellen på en ekte Champagne og en vanlig musserende vin fra rundt om i verden? Bortsett fra områder i England, som har samme kalkgrunn og som gir en spesiell mineralitet i vinen, er det mer moden, opulent og grovsnekret frukt, kan man si. Gul frukt, plomme og fersken, mens i Champagne er det eple, grønt eple sitrus og lime som regjerer. Sammen med en kompleksitet som er vanskelig å få til andre steder.
Men en dag som 17. mai, hvor boblene skal gå til alt fra kanapéer og jordbær, til grillpølser og diverse, er det faktisk ganske lurt å satse på noe som ikke er så lett å feie av banen smaksmessig. Og det er her viner som Pongrázc kommer inn. Viner som står for en støyt.
Historien bak Pongrácz er ganske spesiell. Desiderius Pongrácz, som startet foretaket på 1950-tallet, var først ungarsk krigsfange hos sovjetrusserne i Sibir. I stedet for å bli sendt tilbake til kommunistkontrollerte Ungarn, satte han kursen mot Namibia, før han endte opp i Sør-Afrika. Han var tidlig ute med å bruke de franske druetypene Pinot Noir og Chardonnay. Som altså er hovedingrediensene i de aller fleste musserende vinene. Det er jo kjente unntak som Spania med Cava-produksjonen og Tyskland med Sekt, etc. Men dette er druer som også trives godt i vinområdene i Kapp-provinsen. Aller best er de musserende vinene fra Hemel-en-Aarde nær Hermanus og Walker Bay-området. I tillegg holder Graham Beck og deres vinmaker Pieter Ferreira på med storslåtte dråper oppe i Robertson-dalen i innlandet. I Franschhoek er Le Lude en av de førende.
Men her altså Pongrácz. Rundt 8 g restsukker, totalsyre på over 6 g pr liter, ph på 3.11. Med andre ord: Det er godt med naturlig friskhet, det er ikke søtsuppe, og vinen har fått to år på gjærcellene, som har bidratt til noter av brødbakst og kjeks i tillegg til den modne frukten.
Rimelig og godt til nasjonaldagen er denne boblevinen fra Pongrácz i Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen4651901
Pongrácz Brut, Western Cape, Sør-Afrika.
159,90 kr (basis, kategori 6)
84 poeng (terningkast 6)
60 prosent Pinot Noir, 40 prosent Chardonnay. Lys steinfrukt på duft, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Gule plommer, også. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks i aroma- og smaksbildet også, som seg hør og bør. Passer til mye forskjellig mat. Passer til: Sushi / sashimi, hvitt kjøtt, pølser, snitter, skalldyr, fisk, aperitif, ost.
Strøm AS