Neida, ikke i tvil om at dette er en grei burgunder. Foto: Gunnhild Bjørnsti.

«Billig» sommer-burgunder som gjør susen

Liker du å betale veldig mye penger for noe som bare er litt bedre enn andre? Ikke du heller? Vel, her kom jeg over en sabla grei rød burgunder som leverer pen, burgunderaktig smak.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Moillard Les Vignes Hautes Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2020
Burgund, Frankrike.

Man må nok opp i rundt 3 hundrelapper for å få en litt mer enn drikkelig rød burgunder. Når det gjelder de hvite, kan man nok greie seg med litt mindre. I lys av en norsk krone som har stupt og som er nær junk-valuta, kombinert med prisstigninger både her og utenlands, er det bare å belage seg på å betale mer. Men når man har lyst på en rød burgunder, som gjør jobben, morellfrukt og et litt jordlig skyv, kan man til hverdags – eller til småfesting – greie seg med noe enklere.

Tidligere ville jeg bare ha fnyst av at en Hautes Côtes – en «ått kått» – skulle være noe som helst interessant. Men nå er det nye tider. Og «ått kått» er blitt bedre. I lys av at de fleste burgundere på den røde siden nå er blitt bedre, og da mener jeg de rimelige, er dette nå blitt en anvendelig vinstil. Ved høyvann flyter alle båter høyere, som ordtaket lyder.

Disse druene vokser da også høyere, i åsene bak de gjevere områdene i Bourgogne/Burgund. Tidligere greide druene ikke å få nok modning i kjøligere år og de ble kartaktige og grønne i stilen. Nå er lokalklimaet blitt varmere og modning er stort sett ikke et problem. 14 volumprosent alkohol på denne viser da også at det er blitt varmere. Nå vet vi ikke helt om de prosentene er kommet ved bruk av chaptalisering, sukkertilsetning, men trolig ikke.

I tillegg er vinmakerne blitt flinkere til å utvinne smak og ikke for mye tanniner.

Da har vi altså denne vinen som har den fine, fiolaktige fargen og som dufter burgunder-deilig. Den har jo ikke kroppen og skyvet fra de virkelig store og flotte, men så har den ikke prisen heller.

Passer godt til hvitt kjøtt av diverse slag.

I tillegg har Moillard en herlig, hvit Rully, også den til 3 hundrelapper. Disse utkantområdene i Bourgogne blir jo stadig viktigere for vinfolk når penger skal spares.

Moillard Les Vignes Hautes Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2020 (14740801)

Burgund, Frankrike:

Ren, klar, fruktkjøttaktig morellfruktig vin, fine moreller, ja, kjølig og fin. 14 volumprosent alkohol som ikke kjennes. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. På bestillingsutvalget.

Symposium Wines AS

Kr. 304.90
87 poeng