Verdejo så langt øyet kan se.

Bodegas Félix Sanz – liten Rueda-produsent med store viner

Del på Facebook

Félix Sanz var en av initiativtakerne til DO Rueda i 1977. Bodegas Félix Sanz startet allerede i 1934, og har 30 hektar med vinmarker. Produksjonskapasiteten er på 500.000 flasker i året, men kun halvparten av kapasiteten er utnyttet. Bodegas Félix Sanz foretar en nøye seleksjon av druene for å være sikret best mulig utgangspunkt for vinene. Tanken bak er at i og med at de er så små, 250.000 flasker i året, så er de avhengig av å lage gode viner. Her er det kvalitet fremfor kvantitet. I tillegg til DO Rueda, har de også vinmarker i DO Ribeira del Duero, DO Castilla y Leon samt DO Toro, i de tre sistnevnte dyrkes røde druer som Cabernet Sauvignon og Tempranillo.

 

Verdejo så langt øyet kan se.

Albert Ustrell hos Félix Sanz meldte i slutten av september at de var midt i innhøstingen. I Rueda foregår all innhøsting om natten, noe som også medfører lange arbeidsdager. Bodegas Félix Sanz har en stor fordel framfor mange av de øvrige Rueda-produsentene. Den offisielle vekten for innveiing og registrering av druelasten er nærmeste nabo til Félix Sanz sitt produksjonsanlegg. Dermed får druene kortes mulig vei til pressing og produksjonsstart.

– Det er fortsatt litt tidlig til å fastslå tall og annet for årets innhøsting, men det ser ut til at volumet er noe høyere enn tidligere år, trass i lite regn og vanning, skriver Albert i sin e-post.

– Det tok i år lengre tid å få den rette konsentrasjonen av sukker  (+13%), men etter et lite opphold på to uker, med litt regn etterfulgt av varme dager, så har plantene konsentrert sukkernivået igjen slik at man har fått det optimale nivået for å lage vin, skriver Albert i sin e-post, og legger til: – Alt i alt forventer vi en veldig god årgang for Rueda, da lav vanntilførsel og optimal konsentrasjon av sukker, kombinert med nattetemperatur ned mot 8 grader og dagtemperatur opp mot 28 grader, er ideelt for produksjon av Verdejo.

For tiden er dessverre ingen av Bodegas Félix Sanz sine hvite viner tilgjengelig på det norske markedet. Skulle du være så heldig å komme over en av deres prisbelønnede viner, sånøl ikke med å sikre deg noen flasker.

 

Verdejo så langt øyet kan se.

Viña Cimbrón Verdejo
Grønngul med grønne toner
Dufter fersken og aprikos med hint av ananas og urter
Tørr, balansert og god munnfølelsen. Fruktig og urter, karakteristisk verdejo.

Verdejo så langt øyet kan se.

Viña Cimbrón Verdejo Selección
Utvalgt innhøsting fra eldre vinmarker.
Druene har først gjennomgått maserasjon og lang gjæring ved lav temperatur for å trekke ut aromastoffene. Deretter lagret på bunnfallet. Gjæring og lagring skjer i sementegg, og gir en mye mer avrundet vin.
Strågul med toner av grønt.
Intens og typeriktig Verdejo på nesen, med hint av urter, anis og sitrus.
Smakfull og aromatisk, med god munnfølelse. Frisk og elegant.
Kompleks, og med god lengde.

Viña Cimbrón Verdejo Barrel-fermented
Gjæret og lagret på 500 liters franske eikefat
Gylden med grønne toner.
Fruktig duft av fersken og fruktsyltetøy og vanilje.
Balansert smak med en krydret finish.
Bra lengde.

Viña Cimbrón Suavignon Blanc
Lys gul
Duft av hvite blomster, urter og tropisk frukt
Frisk og lett, men variert og intens
God lengde

 Piedras de Cimbrón
Lages av utvalgte druer, gjæres i sementegg,  lagret i mer enn 12 måneder på franske eikefat på 500 liter. Begrenset produksjon, i 2020 ble kun 6996 flasker produsert.
Resultatet er en elegant vin, med god balanse, toner av hvit frukt, vanilje og nøtter. God syre . God lengde.

Les også våre andre artikler fra DO Rueda

DO Rueda – en lite kjent perle på det spanske vinkartet 
Grupo Yllera – produsent med øye for produkutvikling
Finca Montepedroso – produsenten som liker å vise Verdejos lagringspotensial
Bodegas José Pariente – Rueda-produsenten som forener fortid, nåtid og fremtid