Staselige saker, og så erketypisk fransk, ikke sant? Château de Rully kneiser gammelmodig over en lokal vingård. Foto: SO Chateaux.

Briljant musserende fra sørenden av Bourgogne

Côte Chalonnaise. Det er jo ikke det første begrepet som kommer inn i vinfolks hoder når de tenker på Bourgogne. Men: Viner fra denne delen av dette berømte vinområdet blir stadig mer interessante. Hvite. Røde. Og musserende.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2021

Året var 1991. Jeg var invitert til historiens første avvikling av vinmessen Les Grands Jours de Bourgogne. Lyntoget TGV føk nedover fra Paris og stoppet først i Mâcon. Så bar det rett til en by som jeg aldri hadde hørt om. Rully. Og som hadde et slott. Ch. De Rully. Og som hadde en enorm vinsmakning neste formiddag der alt som kunne krype og gå av lokale produsenter stilte opp. Om ettermiddagen selvsagt lunsj på en av byens lokale restauranter. Opp fra kjelleren hentet arrangøren en flaske moden rødvin.

-Dere har kanskje ikke hørt noe særlig om Rully før dere ble fraktet hit. Eller at vinene herfra skulle være spesielt bra. Men her har vi en 15 år gammel Rully 1.er Cru. Si hva dere synes.

Opp i glasset kom det en funklende rød væske, fortsatt med litt purpurskjær på fargen, på duft noe midt mellom moreller og sopp, i smaken en vidunderlig moden – men allikevel levende – vin. En nær perfekt vin der og da. Denne opplevelsen har på mange måter festet seg i sinnet. Sku aldri en vin kun på etiketten. Smak på innholdet. Døm etter det.

Men det jeg jo da har lært – og som jeg ikke har glemt – er at selv de mindre appellasjonene kan ha dråper som er helt fabelaktige. Og i dag mye mer enn for 32 år siden, for nå er disse områdene i Bourgogne blitt virkelig hotte. Kanskje også i bokstavelig forstand, fordi også dette området er blitt varmere. Og druene modnere. For mange her har det vært av det gode med flere gode årganger enn tidligere.

André Delorme er en av de virkelig store produsentene i området rundt Rully. Som faktisk ikke ligger så langt unna Puligny Montrachet, for å ta et eksempel. Noen kilometer sørover, bare. 116 hektar rår Delorme over, og det er mye. Delorme er også blitt lokal størrelse når det gjelder musserende vin, såkalt Cremant de Bourgogne. Her i Norge har vi over lengre tid hatt Blanc de Noirs i Basisutvalget på Vinmonopolet. Jeg har lenge ment at den har vært ett av de beste kjøpene. Nå har også den krøpet over 200 kroner, men gir fortsatt mye valuta for pengene. Bare blå druer i denne, med Pinot Noir og Gamay, sørger for en slags rødvin light-stil, og i varme år kunne det bli veldig rike og svære smaker. Med den siste årgangen som nå er i hyllene, 2021, har vi et svært velbalansert og adskillig friskere eksemplar. En virkelig all round-vin i julehøytiden og nyttårsfeiringen.

12 måneder på bunnfallet gir en litt kremete stil også.

Man kan også bruke denne vinstilen fra Bourgogne til gastronomi, slik som på dette bildet med skalldyr og noe som tilsynelatende ser ut som hummersaus. Foto: Produsenten.

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2021 (9099801)

Burgund, Frankrike: Denne folkemusserende har fått et velkomment løft av friskhet med den nye årgangen som ellers i Bourgogne var vanskelig for mange med hagl og regn og problemer en masse. Stort sett bare blå druer her, 77 prosent Pinot Noir og rundt 20 Gamay. Farge: Gul med kobberskjær. På duft rødt epleskall, moreller, nedfallsfrukt, aprikos og sitrus i form av sitron. Smaken er frisk, men klart rødbærsdominert med kirsebær og jordbær. Litt fastere i finish enn tidligere. Mye smak. Passer til mye. Under 8 g restsukker pr liter. Passer til: Ostepop, aperitif, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, spekemat, spicy, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi. På basisutvalget.
Beverage Partners Norway AS

Kr. 209.90
85 poeng