En god, rimelig Pinot Noir, er denne varianten fra Robert Mondavi i California. Foto: Geir Salvesen

California dreaming. Pinot Noir til budsjettpris.

Neida, ingenting er som en ekte burgunder, kan noen finne på å si. Men hva om det finnes viner som gjør jobben, gjør den godt, gjør den billig?

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Som Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir.

Ukens vin: Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2021

Historien er ikke ny, lenger. Enorm etterspørsel og begrenset produksjon og masse vær-relaterte problemer har fått prisene på burgundere til å skyte i været. Både hvite og røde. Mens det verden rundt er begynt å dukke opp mange gode etterligninger etter de Chardonnay-baserte hvite burgunderne, har de røde Pinot Noir-baserte alltid vært målestokken, den nesten uoppnåelige målestokken. Og fortsatt kan ingen andre måle seg med de beste vinene fra Bourgogne. Jeg tror aldri man kvalitetsmessig får en Armand Rousseau Chambertin fra New Zealand eller USA. Eller hvor som helst ellers i verden. Men essensen i en Pinot Noir kan man få. Og hva er den?

Jo, det er den litt transparente (tynt skall gir tynn farge, uten at det betyr lite smak), elegante, kniplingsaktige smaken som har beholdt mye av druens primærfrukt, som smaker best i litt ung alder (derom strides selvsagt fansen) og som har akkurat den lille, naturlige dosen av fruktsødme som gjør den til et så velegnet valg til mange typer retter. Spesielt moderne smaker i det litt lette registeret. Den kommer i rødbærsfruktig retning, fra rips i Tyskland til bringebær og jordbær mange steder og til mørke moreller og plommer andre steder igjen.

De siste par ukene har jeg smakt 60-70 Pinot Noir-varianter fra rundt om i verden, en god del fra Bourgogne og de fleste fra Den nye verden. Spesielt fra USA kommer det nå svært mye godt. California og de nordlige områdene rundt Mendocino. Som er Anderson Valley. Og rundt San Francisco som kan være Santa Cruz Mountains. Gode navn er Rhys, Kutch, Knez, Copain, Scherrer, Radio-Coteau, Chanin, Anthill og andre.

Også i Vinmonopolets marsnyheter er det tre ganske så vellykkede Pinot’er.

En god, rimelig Pinot Noir, er denne varianten fra Robert Mondavi i California. Foto: Geir Salvesen

Men hva med Robert Mondavis versjon? Selskapet holder jo til i tjukkeste varmeland, i Napa Valley, hvor det snart ikke er mulig å lage en normalt-alkoholholdig vin lenger. Og når man åpner en sånn flaske fra Mondavi, forventer man kanskje et slags vinøst Disneyland. Noe uten kanter og tagger. Noe som alle kan like.

Jada, det er en kjerne av Disney i denne vinen. Den har ikke noe som stikker seg ut. Tanninene er runde, frukten er det bra skyv i, alkoholen er helt passe. 13,5. Og prøvd til skrei med lettkokte gulrøtter (ikke kok dem helt møre, da blir de bare søte) fungerte den helt perfekt. Fruktsødmen i vinen balanserte fint mot sødmen i gulrøttene. Og vant. Da er vi alltid på sikker grunn, matchmessig. Druene kommer neppe fra Napa. Opphavet er ukjent, men det er nok lengre ut mot Stillehavskysten.

Og så er det bare noe med dette: Prisen. Kr 199,90. Det er en liten prestasjon.

4158801
Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2021
California, USA
199,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)

Dyp purpur på farge, duft av moreller, plommer og mørke bær. Litt fruktfleskete og fin i midtpartiet, uten at det blir for mye. Passe med fruktsødme, tanniner helt i sjakk. En absolutt velfungerende og sjarmerende amerikansk Pinot som gjør jobben. Veldig stort bruksområde. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, storfe, småvilt og fugl, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau.
Strøm AS