Vin til dette kan godt være en amerikansk rødvin. F. eks fra Thornhill. Foto: Geir Salvesen

Cool California til grillen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvis du er på jakt etter en fyldig, krydret vin med nok fruktsødme til grillmaten, så kan denne røde amerikaneren fra Thornhill være midt i blinken.

Ukens vin: Thornhill French Camp Red Blend 2019, USA

Vi tenker ofte på California som en klimatisk sett lik vinregion, i hvert fall områdene mellom Santa Barbara og Monterey. Men den som har kjørt en convertible på Highway 101 vet at det er stor forskjell på temperaturen i Arroyo Grande (kjølig drag fra Stillehavet) og Paso Robles (hett lenger oppe fordi det ligger skjermet fra Stillehavskysten og de friske pålandsvindene derfra). Paso Robles er et område som har spesialisert seg på Syrah og andre sør-franske druetyper, men spesielt Syrah.

Her har vi altså en vin med druer herfra, Thornhill Red Blend som altså består av 40 prosent Grenache og 60 prosent Syrah. Grenache gir saftighet, rødbærsfrukt, Syrah gir fasthet og farge og krydder. Med litt velvilje kan man si at dette er en fin Ch.Neuf-du-Pape-kopi, men faktisk med mer friskhet enn en del ekte franske originaler kan varte opp med for tiden.

Vinen gir også litt sødmefølelse, og det er viktig for å være en god grillvin. Grillingen stjeler gjerne litt sødme fra råvarene, spesielt gjelder det hvis man griller grønnsaker. Men også den typiske overflatesviingen av kjøttproteiner fungerer fint med litt fruktsødme.

Dette er ellers en balansert vin med nok friskhet, god nok syre, og passer dermed godt inn i den norske folkesmaken.

Selv om den kommer fra hete Paso Robles, ligger selve vinmarkene i de mest høytliggende vingårdene i området. Paso Robles Highlands.

Vin til dette kan godt være en amerikansk rødvin. F. eks fra Thornhill. Foto: Geir Salvesen

 

12268901
Thornhill French Camp Red Blend 2019
USA, California
200,– kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Fin amerikansk Sør-Rhône-stil over denne med nok trøkk, passe med mørk rødbærssødme, sødme, tørkede urter, passe med tanniner, passe med alt. Ørlite lakris. Flott lammevin. 40/60 Grenache og Syrah. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, lam og sau.
California House AS