Hvitvin fra Nord-Rhône? Interessant og spesiell drikke. Condrieu ligger et stykke nordover fra denne berømte Hermitage-åsen like over byen Tain l’Hermitage. Foto: Geir Salvesen

Den ”ukjente” toppvinen fra Nord-Rhône

Jeg har aldri skrevet en sak utelukkende om vinene fra Condrieu. Så dette er moro. Meningene om dem er imidlertid delte. Jeg synes de er kjempegode. Når de er gode. Ingen steder i verden lager Viognier-druen bedre vin enn her.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Diverse Condrieu

Det er jo alltid litt magisk dette med vin. Voksested kombinert med druer kombinert med tradisjon. Så har vi noe spesielt. Det gjelder også for de hvite vinene fra Nord-Rhône med Condrieu som opphav. Men dette er spesielle dråper. På mange måter ligger de i motsatt ende av en Chablis som kan skilte med sin friske, epleaktige, ofte sjøduftende og mineralske stil. En Condrieu laget på Viognier ligger gjerne i den motsatte enden av spekteret. Den kan være fet, syren er lav, men den er alltid nesten blomsteraktig på duft, hvite blomster, sjasminer mest, roser, vårlig konvall, akasie. Så går den fra starten ofte inn i en fase etter et par år og lukker seg, før den kommer ut på den andre siden, forhåpentlig med noe friskhet i behold, ellers er det bare oljete og tunge greier vi snakker om.

Det er en stor diskusjon om når det er best å drikke en Condrieu. Enten svært ung eller ung eller absolutt moden, vil jeg si. Mellomfasen gir lite av seg.

Condrieu lages av en spesiell klon av Viognier-druen. Den er liten av størrelse og vinstokken gir lav avkastning. Det er blant annet derfor prisen er langt høyere enn andre Viognier-baserte viner fra Sør-Frankrike. De er grovere og mer utvannet i smaken enn «ekte vare».

Granittgrunn er vanlig her og gir noe av særpreget. Man finner også også kalk og flint i jordsmonnet.

Det er også en litt vanskelig vin å diskutere, for bortsett fra sjasmin- og akasieblomstduft, kan de være ganske så forskjellige. Noen produsenter lar være å la vinene gjennomgå malolaktisk gjæring som omdanner eplesyrer til melkesyrer, nettopp for å bevare friskheten og syren. Andre gjør det ikke og lar dem få tyngden som denne 2.gangsgjæringen medfører. Andre igjen kan bruke litt eikefat, noen kan la dem få litt skallkontakt en liten stund, noen bruker bare ståltank, noen mikser alt sammen alt etter årgangen og været det året.

Tyngden eller munnvekten kommer også som følge av relativt høy alkohol, noen med 14,5 volumprosent. Kombinert med lav syre, kan det gjøre vinene flate og uinteressante. Derfor må en Condrieu plukkes med omhu. Og kanskje bommer du første gangen.

Matfølge

Forsiktige matretter som ikke er for dominerende og som lar vinen briljere med sin yppige sjasminduft, er å foretrekke. Hvit fisk med smørbasert saus til er et ypperlig følge. Også avkokt laks, som ellers kan være et problem med f. eks Chardonnay, er bra. Røkt fisk har en fin partner i en Condrieu. Også grillet kyllingbryst med tilbehør. Sjømat med noe sødme i seg slik som rekeretter og krabbe er fint. Makiruller og sushi med ris kan også inkluderes.

En god del asiatisk mat uten for hard krydring er også aldeles utmerket.

Hvis du vil vite mye mer om Condrieu enn hva som er står her, er dette en nyttig lenke: https://en.wikipedia.org/wiki/Condrieu_AOC#Climate_and_geography

Guigal Condrieu 2022 (3124401)

Nord-Rhône, Frankrike:

Tropisk anslag på duften med litchi og hvite blomster. Pent smaksforløp med steinfrukt, fersken og fiken. Ganske rik i stilen, og avslutter allikevel tørt og fin. Guigal kan dette. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, vegetar, spekemat

Bestillingsutvalget.

Moestue Grape Selections AS

Kr. 579
89 poeng

Jaboulet Condrieu Les Cassines 2020 (17994101)

Condrieu, Frankrike:

Forsiktig, deilig, feminin, grønn, ikke tung og fet, en av de billigste Condrieuene på Polet. 13 volumprosent alkohol. Litt undermoden. Kanskje. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, aperitiff og sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Symposium Wines AS

Kr. 469.90
88 poeng

M. Chapoutier Invitare Condrieu 2022 (7641101)

Nord-Rhône, Frankrike:

Fin, nøytral, parfymert, fortsatt ung og  noe fatpreget, men ellers hvite blomster og parfyme. Rik. Litt ung ennå.

Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 499
88 poeng

Lafoy Condrieu Aux Ruses 2021 (16275101)

Nord-Rhône, Frankrike:

Den eneste Condrieu’en i Basisutvalget. Smaker ikke godt nå. Mitt prøveeksemplar var smått oksidert, med et stikk av tørkende fat, ubalansert. Kan ikke anbefales.

Basisutvalget.

LaMarc Wines AS

Kr. 399.90
80 poeng

Maison Les Alexandrins Le Cabanon Viogner 2021 (14672301)

Frankrike:

Nesten litt Condrieu-stil på denne med heftig, parfymert frukt, ikke for høy alkohol, bare 13 prosent, litt krydderaktig steinfrukt, ørlite litchi. Passer til: Skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Hans A. Flaaten Vins Fins

Kr. 169.90
85 poeng