Hubert Weber er kry av de vakre, gamle trefatene som fortsatt blir brukt til Weiners viner i Argentina. Foto: Geir Salvesen

En cowboy-vin til grillkjøttet

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Når du bare trenger noe skikkelig godt, smaksrikt og billig til grillmaten, ja da er den der. Vinen fra Andesfjellenes fot, der grilling er galskap og pasjon og tidtrøyte og alt.

 

Ukens vin: Carrascal 2017, Mendoza, Argentina.

Den moderne tid streber etter slanke, presise, druetypiske vinstiler, men det er definitivt øyeblikk hvor andre vinstiler passer bedre. F. eks når du skal grille de gode bratwurstene, svinekotelettene, biffene, burgeren med grillsaus på. Når du vil ha full spiker, rett og slett. Smaksmessig.

Carrascal fra Bodegas Weinert i Mendoza er rett og slett den type vin som fikser det svære og det grove i kjøttsmaken. Den har så definitivt en cowboy-gen. Det er så man kan forestille seg sheriff Wyatt Earp etter en lang dag på hesteryggen i en shoot-out i OK Corral i Tombstone be om en Carrascal når han omsider entrer den lokale saloonen etter solnedgang etter å ha ekspedert Clanton-brødrene til de evige jaktmarker. .

Hubert Weber, som er vinmakeren hos Bodegas Weinert, beskriver seg selv som «klassisk» i tilnærmingen. Kjelleren i det gamle lokalet der ute i Mendoza-området, er full av eldgamle, enorme trefat. En duft av en svunnen tid, kan man nesten si.

Kanskje er dette mest en varmende, krydret vin for peiskos og heftige kjøttmiddager utover kalde høst- og vinterkvelder, men Carrascal passer fint som grillvin nå om sommeren.

 

Vinmonopolet har en grei beskrivelse av vinen:

  • Aroma med fint preg av modne mørke bær, tørket frukt, svale urter og lakris over integrert fat.
  • Litt utviklet smak, preg av mørke bær og tørket frukt, hint av urter, lakris, kaffe og fat, god lengde.

Jada, ganske så riktig, så kan man plusse på litt stall, tobakk, lær, svett sadel, kruttrøyk og klapperslangeskinn. Nei, kanskje ikke de to siste. Men den har altså det lille ekstra skyvet på stallfronten.

Noen liker ikke det, fordi det ikke er i kongruens med de rene, kjølige smakene som nå er innenfor. Men hvis du tar på deg din imaginære Stetson, fyrer opp de grillkullene som fyrbøter fra helvete, og så venter til kullene har fått gråfarge, ja, så har du en ypperlig og ikke dyr vinstil som passer til så mye av kjøttproteiner og som ikke er så kresen på matchen.

Tekniske data er 40 prosent Cabernet og Malbec hver for seg pluss 20 prosent Merlot. 13,5 volumprosent alkohol. Nok friskhet.

 

Hubert Weber er kry av de vakre, gamle trefatene som fortsatt blir brukt til Weiners viner i Argentina. Foto: Geir Salvesen

3240401
Carrascal 2017
Mendoza, Argentina
 
179,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)

Et overflødighetshorn av smak, vanilje, lær, plommer, varmt, rått kjøtt, masse trøkk. En godbit for dem som vil ha mye smak. Nok frukt, også. 2017 er en klassisk Carrascal med utviklet, rund smaksstil. Passer til: Bbq/grillmat, storvilt, storfe, lam. 
Momentum Wines AS