Franco Francesco har en habil og god Barbera. Foto: Geir Salvesen

Et lite funn av en Barbera

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

En erketypisk, god og billig italiener som gjør jobben til retter som vi spiser hele året. Denne Barbera’en fra Franco Francesco i Piemonte er et lite funn.

Ukens vin: Franco Francesco Barbera d’Asti 2016, Piemonte, Italia.

I druenes kjedsommelighetshierarki kommer Barberadruen høyt opp i mine forestillinger. Mager, metallisk, sur, utvannet er bare noen av adjektivene som kan settes på de dårligst produserte variantene. Å studere malingers tørkeevne overgår en sur Barbera i spenningsmoment.

Barbera er en av de tre røde hoveddruene i Piemonte i Nord-Italia. Det er selvsagt mange flere, men dette er de markedsmessig viktigste. Dolcetto, den lille søte, på bunnen av hierarkiet. Men det er nok den druen som har hatt den beste kvalitetsutviklingen de siste årene med sterkt stigende kvalitet.

Så kommer Barbera fra Alba eller Asti. En drue som er naturlig høy på syre og lav på tanniner. Og som kan bli veldig endimensjonal.

På toppen er Nebbiolo, som gir edle aromaer av bringebær og trøfler og en klar, tørr tanninstruktur og som gir de berømte Barolo og Barbarescovinene.

Så hva er det da med denne Barbera’en som gjør at så mange kjøper den. I de rette hender blir dette til noe langt mer. Som f. eks hos Scarpa som er en av mange Barbera-mestere med viner som er poengterte og til og med litt lagringsdyktige.

Så er det noen som får frem transparente, kjølige og friske aromaer – ofte på rødbærssiden. De kan ligne litt på Pinot Noir-baserte viner.

Smaksretningen på Barbera kan gå i både rødbærsretning – kirsebær og litt bringebær. Og mørkbærsretning. Svarte moreller og plommer. Duften går ofte i retning fioler. Og et forhold er veldig positivt: Det dufter som regel mye og godt fra en Barbera.

Barbera d’Alba og Barbera d’Asti. Er det noen forskjell på druen i de to forskjellige områdene? Som en slags tommelfingerregel pleier man å si at Alba-barberaene har en mer kjølig og konsentrert smak mens Asti-barberaene er litt varmere og ofte høyere på alkohol. Men ofte stemmer faktisk ikke det. Det kan være omvendt. Men som oftest stemmer det.

Ukens vin fra Franco Francesco følger på sett og vis hovedmønsteret. En underliggende varm og moden frukt med dempet syrlighet, antydning til lær, tobakk. Men mest moreller og plommer.

Franco Francesco har en habil og god Barbera. Foto: Geir Salvesen

 

3825501 Franco Francesco Barbera d’Asti 2016
Piemonte, Italia
Kr 146,50
Karakter: 6
84 poeng.

Middels rød, god duft av varme moreller og plommer, streif av lær. God fylde. Syren ligger pent bakom uten å skjære igjennom. Men viktig å ha den litt avkjølt. 15 grader, eller en halvtime i kjøleskap. Bestillingsutvalget.

Passer til: Pasta, pizza, kylliing og annet hvitt kjøtt. Stekt, hvit fisk også.

Importør: Structure Wines